O piață „bull” fragilă stârnește optimismul investitorilor

Indicele S&P 500 a intrat în teritoriul unei piețe „bull”, iar optimismul investitorilor americani este la cele mai înalte cote din luna februarie ale acestui an. Indicele fricii și al lăcomiei se află acum în teritoriul de lăcomie extremă, sugerând că investitorii caută din nou să cumpere acțiuni după ce au stat pe gânduri în ultimele trimestre, în timp ce bancherii centrali au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația.
Bogdan Maioreanu - lun, 12 iun. 2023, 16:48
O piață „bull” fragilă stârnește optimismul investitorilor

După ce a atins un minim în octombrie, indicele S&P 500 a crescut cu 20%, ceea ce se încadrează în definiția clasică a unei piețe bull – atunci când prețul unui titlu sau al unui indice crește cu 20% de la minimul ultimelor 52 de săptămâni. Din 1950, piețele bull au durat în medie 5,5 ani, de patru ori mai mult decât piețele bear în aceeași perioadă. Iar pe parcursul acestor piețe bull, S&P 500 a câștigat în medie 183%. Cea mai recentă piață bull, care a durat din martie 2020 până în ianuarie 2021, s-a încheiat cu puțin timp înainte de a marca doi ani. Înainte de aceasta, am trecut printr-o piață bull de 11 ani, pe măsură ce ieșeam din criza financiară globală.

Optimismul investitorilor americani a crescut vertiginos și se situează peste medie pentru prima dată din februarie 2023 în cel mai recent sondaj AAII Sentiment. Încrederea sau sentimentul optimist, așteptările că prețurile acțiunilor vor crește în următoarele șase luni, a crescut cu 15,5 puncte procentuale, ajungând la 44,5%. Acest lucru plasează indicatorul peste media sa istorică de 37,5% pentru prima dată din februarie 2023. Sentimentul optimist a fost ultima dată mai ridicat la 11 noiembrie 2021 (48,0%). Sentimentul pesimist, așteptările că prețurile acțiunilor vor scădea în următoarele șase luni, a scăzut cu 12,5 puncte procentuale, ajungând la 24,3%. După o serie de 15 săptămâni de citiri peste medie, sentimentul pesimist a scăzut la cel mai scăzut nivel din 11 noiembrie 2021 (24,0%).

Investitorii români au dat, de asemenea, semne de optimism în ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat, 90% dintre respondenți menționând că se așteaptă să fie profitabili în acest an, în timp ce 29% se așteaptă la profituri de peste 20%.

Dar actuala piață bull incipientă pare fragilă. Există o mulțime de factori necunoscuți într-o lume agitată, cu probleme climatice și geopolitice, inflație persistentă și economii în declin. Piața așteaptă datele privind inflația din SUA din această săptămână și decizia ulterioară a Fed.

În timp ce investitorii privesc cu optimism la piața bursieră, indicele frică-lăcomie indică o „lăcomie extremă”, și asta poate semnaliza o inversare a tendinței actuale. Ultima dată când s-a manifestat o lăcomie extremă a fost la 1 februarie anul acesta, când indicele S&P 500 se afla la 4.119. La o zi după aceea, indicele a ajuns la 4.179, apoi s-a corectat până când a ajuns la 3.855 pe 13 martie.

Acest lucru arată că investitorii ar trebui să fie pregătiți pentru mișcările de pe piață și ar trebui să își evalueze obiectivele de investiții și mai ales pentru cât timp investesc, în funcție de când vor avea nevoie de bani. Dacă aceasta este într-adevăr o piață bull, pare un pic mai diferită decât cele pe care le-am văzut în trecut. Ratele dobânzilor ar putea rămâne ridicate până când inflația va scădea și mai mult, iar unele companii ar putea avea probleme, chiar dacă bursa continuă să urce.

Într-un astfel de mediu instabil, companiile cu poziții de numerar puternice și venituri solide ar putea rezista mai bine la încetinirea creșterii economice și la costurile de exploatare ridicate decât concurenții puternic îndatorați. Astfel, am putea asista la o perioadă prelungită de consolidare a pieței, peștii mai mari înghițind pe cei mai mici, câștigând cotă de piață, cu promisiunea unor profituri mai mari în viitor.

 

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro cu peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de trading și investiții ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent.

Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 31 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
BNR spune care sunt cele mai mari probleme ale firmelor din România. Fiscalitatea și legile, la loc de frunte. Cât de trist este viitorul pentru economia României?
BNR spune care sunt cele mai mari probleme ale firmelor din România. Fiscalitatea și legile, la loc de frunte. Cât de ...
Banca Națională a României (BNR) a întrebat firmele din țară cu ce probleme se confruntă, cum stau din punct de vedere financiar și cum văd viitorul. Rezultatele nu sunt chiar......
ANAT anunță că susține protestul contabililor și economiștilor din România
ANAT anunță că susține protestul contabililor și economiștilor din România
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține marele protest ”Fără haos în legislația fiscală” ...
Statistici care dau fiori. România e în lumea a treia: Nouă din zece tineri riscă să se ia o boală cu transmitere sexuală
Statistici care dau fiori. România e în lumea a treia: Nouă din zece tineri riscă să se ia o boală cu transmitere sexuală
România e încă în lumea a treia în ceea ce privește educația sanitară și sexuală. Majoritatea covârșitoare a ...
Hoții cibernetici au furat monede cripto în valoare de aproape 1,4 miliarde de dolari în prima jumătate a anului – raport
Hoții cibernetici au furat monede cripto în valoare de aproape 1,4 miliarde de dolari în prima jumătate a anului – ...
Valoarea criptomonedelor furate prin atacuri de tip hack la nivel global a fost de două ori mai mare în primele șase luni ...