O pisică testată pozitiv COVID-19 a fost eutanasiată după ce starea ei s-a agravat – Spania

Economica.net
08 05. 2020
coronavirus__6758498575849_63212900

Animalul, cu numele ”Negrito”, trăia alături de o familie în cadrul căreia mai multe persoane erau diagnosticate cu COVID-19 şi suferea de o afecţiune cardiacă. Pisica a fost adusă la un spital veterinar având dificultăţi de respiraţie, temperatură rectală ridicată, un nivel foarte redus al trombocitelor şi insuficienţă cardiacă, astfel că s-a decis eutanasierea ei.

Necropsia efectuată ulterior a relevat prezenţa materialului genetic (ARN) al virusului SARS-CoV-2 în diverse mostre extrase, deşi încărcătura virală era redusă.

Oamenii pot transmite noul coronavirus pisicilor, care sunt victime colaterale ale acestei boli, explică Joaquin Segales, cercetător la CReSA din Catalonia, unde a fost descoperit acest caz. Dar, atrage el atenţia, ”calea predominantă de transmitere a COVID-19 este de la om la om şi capacitatea felinelor de a transmite boala este neglijabilă, adică ele nu joacă un rol semnificativ în epidemiologia bolii”. El a spus că este aproape sigur că oamenii au infectat pisica şi nu invers.

Studii ştiinţifice publicate până în prezent atestă că pisicile sunt una dintre speciile de animale sensibile la infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, la fel cum sunt şi alte animale, inclusiv hamsterii, dihorii, nurcile, primatele şi, într-o măsură mai redusă, câinii.

Joaquin Segales mai semnalează că toate cazurile cunoscute de pisici infectate cu noul coronavirus au un numitor comun, acela că provin din nuclee familiale cu pacienţi COVID-19.

Prin urmare, aşa cum sugerează şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, persoanelor infectate cu noul coronavirus experţii le recomandă să se spele pe mâini înainte şi după contactul cu animalele de casă, la fel şi în cazul manipulării diferitelor obiecte şi mâncării animalelor şi să evite să le pupe.