O profesoară lansează o platformă pentru arhitecți și designeri și își propune să atragă peste 10.000 de profesioniști în acest an

30 06. 2023
Armina Popeanu

Lansată cu ajutorul unui grant european în valoare de 60.000 de euro, aBC – a Business of Creativity este o platformă de educație antreprenorială, care înglobează întâlniri lunare între oamenii creativi și mentori, workshopuri dedicate, sesiuni de mentorat 1:1, alături de un podcast unde sunt invitați experți sau antreprenori de succes. Platforma are ca obiectiv oferirea de resurse educaționale profesioniștilor din domenii creative – arhitectură, design de interior, dar nu numai – care își propun să înceapă un business sau și-au lansat recent un business în domeniu. 

„Educația formală actuală oferă celor din industria creativă resurse limitate în ceea ce privește startul unui business, iar aceasta este cea mai mare barieră a antreprenorilor din acest domeniu. Lipsește educația antreprenorială, iar din întâlnirile noastre lunare, la care au participat până acum peste 1.000 de persoane, am ajuns la concluzia că 80% încep un business fără un plan. Astfel, termeni precum scalare, profit, diversificare de portofoliu rămân necunoscuți pentru mulți dintre ei, iar businessul are toate șansele să rămână mic, deși piața de profil este în expansiune, sau antreprenorul chiar să renunțe complet la ideea de a lucra pe cont propriu, explică arh. Armina Popeanu, fondatoarea platformei a Business of Creativity.

În acest context, după mai bine de un an de întâlniri lunare cu mentori, antreprenori, oameni de afaceri pe de o parte și profesioniști din industriile creative pe de cealaltă, aBC lansează un nou pilon al ecosistemului de educație antreprenorială, o serie de workshopuri dedicate arhitecturii de business.

Pentru anul în curs, aBC își propune să ajungă la peste 10.000 de antreprenori din industriile creative. Astfel, începând cu această toamnă, experții aBC împreună cu arh. Armina Popeanu vor extinde întâlnirile fizice la nivel național, începând cu Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și Timișoara. 

”Deși suntem o piață încă în formare în arhitectură, design și alte industrii creative, vestea bună este că există din ce în ce mai multe programe care sprijină activitatea antreprenorială în general, iar industriile creative sunt privilegiate în întreaga Europă – de la finanțări guvernamentale sau europene, la cele bancare sau private. Tot ce trebuie să facem noi este să învățăm să facem business cu adevărat, dar și să ne ridicăm la exigențele acestui statut”, a conchis arh. Armina Popeanu. 

Arhitect Armina Popeanu și-a început cariera antreprenorială în urmă cu 10 ani, când și-a vândut motocicleta pentru a cumpăra primele genți cu care a fondat Lyria – Povestea ta pictată, un brand de slow fashion unicat pe piața din România. În 2020 a revenit la profesia de arhitect și a fondat studioul de design de interior AArchitects. 

aBC – a Business of Creativity este al treilea său proiect antreprenorial, iar la dezvoltarea sa contribuie și doctoratul în Business de Arhitectură, pe care îl urmează la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București, unde creează un model de business pentru profesioniștii din domeniile creative. 

De peste 4 ani face mentorat în cadrul Startarium, iar experiența sa profesională este împărtășită și la catedră, în cadrul Universității de Arhitectură Ion Mincu, dar și în învățământul primar și gimnazial, fiind voluntar în cadrul proiectului De-A Arhitectura.