Retragerea SUA din Tratatul INF semnat cu Rusia va constitui „un pas periculos”, atenţionează Moscova
Potrivit lui Riabkov, reacţia din partea Rusiei la decizia lui Trump de a retrage SUA din INF nu se va baza pe porniri emoţionale, ci pe o analiză concretă a situaţiei. El a acuzat „încercările SUA de a obţine prin şantaj de la Moscova anumite concesii, mai ales în probleme de securitate internaţională” şi a opinat că existenţa acestui tratat „încurcă planurile SUA privind o dominaţie totală”.
Totodată, Riabkov şi-a exprimat speranţa că John Bolton, consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, care va sosi duminică într-o vizită la Moscova, va explica planurile Washingtonului cu privire la Tratatul INF.
Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat sâmbătă preşedintele american Donald Trump. Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov.
Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii ’80 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.