O scăpare din procesul de autentificare al WhatsApp permite blocarea oricărui utilizator
Experţii în securitate cibernetică au descoperit o metodă de atac pe WhatsApp, prin care device-ului victimei îi poate fi blocată accesarea propriul cont. Este un atac banal, în cadrul căruia se profită de două probleme diferite din cadrul sistemului de autentificare folosit de WhatsApp, arată News.ro
Primul pas este blocarea trimiterii codurilor de confirmare a identităţii. Atacatorul va încerca să se autentifice cu numărul de telefon al victimei de mai multe ori. La fiecare încercare, pe numărul victimei, va fi trimis codul din 6 cifre, prin care se confirmă identitatea.
Victima va primi codurile, dar nu va avea ce să facă cu ele, fiind deja autentificat. După un anumit număr de încercări, WhatsApp va bloca trimiterea codurilor pentru 12 ore.
Al doilea pas este la fel de simplu. Atacatorul trimite un email serviciului de suport de la WhatsApp în care pretinde că nu mai are drept de acces la propriul cont şi îi este cerut numărul de telefon (pe care îl cunoaşte).
La acest moment este declanşat un proces automat de migrare – contul este blocat pe telefonul victimei şi activat pe cel al atacatorului.
Cum spun şi cei de la ESET, este un proces banal, care nu necesită cunoştinţe avansate şi metode rafinate, aflat la dispoziţia oricui.
Atacul este posibil inclusiv atunci când este activat sistem de autentificare în doi paşi din WhatsApp, dar nu şi dacă utilizatorul adaugă aici propria adresă de email.
WhatsApp include opţiunea 2FA, prin care activarea unui dispozitiv poate fi condiţionată de un cod PIN suplimentar, ştiut doar de utilizator, dar şi o adresă de email. Dacă în setările privind autentificarea în doi paşi din WhatsApp se adaugă şi adresa proprie de email, procesul de migrare de pe un dispozitiv pe altul se va face doar pentru cererile care vin de pe adresa de email specificată.
Autentificarea 2FA din WhatsApp poate fi activată de la Settings – Account – Two-Step Verification. Aici se alege un cod din 6 cifre şi, foarte important, se adaugă propria adresă de email. Astfel, este împiedicat pasul 2 al atacului.