Iniţiativa pilot, numită „Condu-mă”, dotată cu un buget de 500 de milioane de coroane (circa 56 milioane de euro), este rezultatul unui proiect comun al Volvo Cars cu mai multe instituţii publice, precum Administraţia transporturilor şi primăria oraşului Goteborg.
„Nu suntem cea mai mare ţară din lume, nici cel mai mare producător auto, dar compensăm prin faptul că dovedim inteligenţă şi capacitate de colaborare”, a declarat directorul general al Volvo Cars, Haakan Samuelsson, într-o conferinţă de presă la Stockholm. El a făcut referire la tradiţia parteneriatelor public-private din Suedia.
Volvo Cars este deţinută din 2010 de compania chineză Geely Holding Group.
Primele maşini fără şofer vor putea rula cu o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră pe o reţea rutieră de circa 50 de kilometri selecţionată de promotori, care include şi trasee cu circulaţie intensă.
Proiectul va începe încă din 2014, prin prospectarea clienţilor şi dezvoltarea tehnologiei.
Pentru a intra în circulaţie, vehiculele fără şofer vor fi prevăzute cu sisteme de camere la 360 de grade, GPS-uri şi detectoare care le vor permite să ruleze în siguranţă deplină şi să evite coliziunile.
Apariţia acestui nou mijloc de transport pune problema responsabilităţii, care în prezent revine în totalitate şoferilor. Trtebuie să fim atenţi la lege, a declarat ministrul Infrastructurii, Catharina Elmsater-Svard, fără să dea detalii privind eventualele modificări legislative.
Alţi producători de automobile, precum şi gigantul american al Internetului Google se întrec să fie primii care să vândă maşinile fără şofer marelui public.
Compania japoneză Nissan anticipează că va lansa pe piaţă primele astfel de modele în 2020.