O termocentrală pe cărbune din Oltenia a fost repornită, pe fondul caniculei și al opririi unei unități nucleare

Termocentrala Ișalnița, care a fost oprită la începutul anului, a fost repornită zilele acestea, potrivit datellor din platforma ENTSO-E, Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa. Nu se știe cât va funcționa.
Mihai Nicuţ - vin, 28 iun. 2024, 12:21
O termocentrală pe cărbune din Oltenia a fost repornită, pe fondul caniculei și al opririi unei unități nucleare

Termocentrala Ișalnița funcționează cel puțin din data de 22 iunie, potrivit datelor ENTSO-E, iar în acea zi a produs energie electrică la o putere medie de 135 MW. Complexul Energetic Oltenia, compania care deține centrala, nu a făcut un anunț public în acest sens.

Nu se știe însă cât timp va funcționa unicul grup care a fost repornit acum, cel puțin din ce spune un angajat al centralei, citat de presa locală

“Funcționează de câteva zile, însă nu știu pentru cât timp. Era un grafic de pornire pentru câteva zile, nu știu dacă s-a luat altă decizie. Mi-e greu să cred că vom funcționa mult și la capacitate maximă pentru că personalul este din ce în ce mai puțin. La noi, chiar s-a tăiat foarte mult din personal. Au plecat colegi de peste tot prin pensionare. Erau discuții să mai cheme din ei înapoi, dar nu știu ce s-a mai întâmplat. Programul de restructurare merge înainte așa cum a fost scris”, a spus Nicușor Văduva, salariat al Termocentralei Ișalnița, la Radio Infinit.

Potrivit datelor ENTSO-E, funcționează blocul 7.

Amintim că blocul 7 al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița, de lângă Craiova, ultimul grup de 315 MW al termocentralei care avea cândva o putere instalată de peste 1.000 MW a fost oprit în dimineața zilei de 1 ianuarie și trecut în rezervă tehnică, exact cum este stabilit în planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CEO).

Termocentrala de la Ișalnița a fost pusă în funcțiune în perioada 1964-1967 marcând o premieră în România – grupul de 315 MW pornit atunci era cel mai mare din țară la vremea respectivă. La sfârștitul perioadei comuniste, centrala avea o capacitate de circa 1.000 MW și s-a spus deseori că grupurile de 315 MW au fost cele mai fiabile grupuri energetice din perioada anilor ’80-’90. Treptat, capacitatea termocentralei s-a restrâns, și, înainte de a se opri grupul 7, grupul 8 de aceeași capacitate a fost închis definitiv în anul 2021.

Energia din cărbune e în creștere

De mai multă vreme, producția de energie electrică din grupurile pe cărbune care mai funcționează în România “stă” constant la o putere de peste 1.000 – 1.100 MW, pe fondul temperaturilor crescute, în creștere de la sub 800 MW. Pe de altă parte, Unitatea 1 de la Cernavod[, de 700 MW, este oprită planificat din mai, iar momentul repornirii, inițial 26 iunie, a fost prelungit. Unitatea va fi reponită în această seară și va ajunge la puterea nominală duminică dimineață.

Te-ar mai putea interesa și
Poluarea atmosferică a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondial, în 2021 (raport)
Poluarea atmosferică a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondial, în 2021 (raport)
Poluarea atmosferică a provocat 8,1 milioane de decese la nivel mondial, în 2021, iar pe lângă aceste evenimente, milioane de oameni trăiesc cu boli cronice debilitante, punând o presiune......
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în ...
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua grupare poate schimba politica europeană”
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua ...
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu partidele populiste din Austria şi Republica Cehă ...
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei, la 339,905 ...