O treime din comerţul UE se realizează cu Statele Unite şi China – Eurostat

Statele Unite şi China au continuat în 2018 să fie principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, înaintea Elveţiei, Rusiei, Turciei şi Japoniei, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică Eurostat.
Economica.net - joi, 21 mart. 2019, 08:20
O treime din comerţul UE se realizează cu Statele Unite şi China - Eurostat

După o scădere continuă şi semnificativă, de la aproape 25% în 2000 la 14% în 2011, ponderea mărfurilor cu provenienţă SUA în comerţul total cu bunuri al UE a reînceput să crească, ajungând la 17% în 2018. Ponderea produselor din China aproape s-a triplat din 2000, urcând de la 5% la peste 15% în 2018, în timp ce ponderea mărfurilor din Rusia a scăzut de la aproape 10% în 2012 la aproximativ 7% în 2018.

În cazul exporturilor, principalul partener comercial pentru bunuri în 2018 a fost un alt stat membru al UE în toate ţările membre, cu excepţia Lituaniei (unde Rusia a fost principala ţară de origine pentru bunurile importate) şi Olanda (China). Per ansamblu, Germania a fost principala sursă de bunuri importate pentru 17 ţări membre.

În cazul României, principalii parteneri comerciali pentru importurile de bunuri în 2018 au fost Germania, Italia şi Ungaria.

De asemenea, Germania a fost în 17 state membre principala destinaţie a exporturilor în 2018.

În cazul României, majoritatea exporturilor de bunuri în 2018 au mers către Germania, Italia şi Franţa.

Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au importat în total bunuri în valoare de 5.426 miliarde de euro, din care 3.446 miliarde de euro (sau 64%) au venit din altă ţară membră a blocului comunitar.

Cel puţin trei sferturi din totalul bunurilor importate au avut ca origine un alt stat membru în Luxemburg (88%), Slovacia (80%), Croaţia şi Austria (ambele cu 78%), Cehia şi Portugalia (ambele cu 76%), Ungaria, Letonia şi România (toate cu 75%). În contrast, Olanda a fost singurul stat membru unde mai puţin de jumătate din importuri au venit din UE (46%).

Anul trecut, cele 28 de state membre ale UE au exportat în total bunuri în valoare de 5.474 miliarde de euro, din care 3.518 miliarde de euro (sau 64%) erau destinate altei ţări membre a blocului comunitar.

Cel mai ridicat procent de bunuri exportate către alt stat membru UE a fost în Slovacia (86%), Cehia şi Luxemburg (ambele cu 84%), Ungaria (82%), Polonia (80%), România (77%). La polul opus sunt Cipru şi Marea Britanie, care au exportat mai multe bunuri către ţările din afara UE decât în interiorul blocului comunitar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...