O treime dintre companiile din România au în plan să crească salariile cu până la 10%, în acest an – sondaj

 O treime dintre companiile prezente pe piaţa din România vor creşte salariile cu procente cuprinse între 6% şi 10%, în acest an, context în care doi din zece angajaţi (19%) doresc majorări de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate, publicată miercuri.
AGERPRES - mie, 06 mart. 2024, 12:16
O treime dintre companiile din România au în plan să crească salariile cu până la 10%, în acest an - sondaj

Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arată că discrepanţa cea mai mare între ceea ce oferă organizaţiile şi ce îşi doresc angajaţii este în intervalul de creştere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajaţi, dar care reprezintă o opţiune doar pentru 1% dintre angajatorii români.

Conform cercetării, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanţă individuală (80%), dar 17% dintre companiile respondente le oferă angajaţilor şi participare la profit.

De asemenea, soluţia care predomină în rândul companiilor pentru a răspunde provocărilor legate de forţa de muncă este cea de a oferi programe de training (68%), în timp ce 96% dintre angajaţi vor un echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională.

Din punct de vedere al companiilor, angajările estimate pentru anul 2024 au ca scop creşterea afacerii, într-o proporţie care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% în 2023, la 89%. În acelaşi timp, 66% dintre liderii de afaceri care au răspuns studiului se confruntă cu provocarea de a menţine interesul candidaţilor pe parcursul întregului proces de recrutare.

Potrivit sursei citate, intenţiile de angajare au crescut de la 23%, anul trecut, la 29% în 2024, în ceea ce priveşte serviciile pentru clienţi/serviciile post-vânzare, dar se remarcă şi o tendinţă în creştere a cererii de angajare în departamentele administrative/de back office, pentru care intenţiile s-au majorat de la 21% la 29%. Totodată, intenţiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie şi vânzări înregistrează scăderi semnificative în acest an (de la 46% în 2023, la 27%, respectiv de la 46% la 22%).

Cercetarea se specialitate identifică o tendinţă în scădere şi în inginerie (de la 38% la 22%), precum şi în departamentele de HR/training/dezvoltare (de la 26% la 9%) şi în cele de marketing tradiţional/comunicare (de la 15% la 2%).

În topul provocărilor pe care angajatorii trebuie să le depăşească în privinţa forţei de muncă se află: menţinerea talentelor implicate (engaged) pe durata procesului de recrutare (66%), retenţia performerilor şi dezvoltarea liderilor talentaţi (61%), atragerea de talente (59%), gestionarea aşteptărilor privind compensaţiile şi beneficiile (52%), gestionarea fluctuaţiei ridicate a personalului (28%), gestionarea deficitului de competenţe (27%), construirea brandului de angajator (26%), deficitul de talente locale (25%), integrarea noilor angajaţi (24%) şi asigurarea sănătăţii mintale a angajaţilor (22%).

Sondajul Randstad Romania HR Trends 2024 a fost realizat pe baza unui chestionar derulat în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, pe un eşantion de 238 de lideri de afaceri din principalele industrii din România.

Randstad a fost fondată în anul 1960 şi are sediul central în Diemen, Olanda. În 2022, în cele 38 de pieţe ale companiei, peste două milioane de oameni au fost ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

În România, Randstad are birouri deschise în Bucureşti, Slatina, Sibiu, Braşov şi Timişoara, deservind companii care caută un partener de HR cu perspective aprofundate asupra pieţei, instrumente apreciate la nivel mondial şi expertiză locală, pentru nevoile lor privind forţa de muncă, de la recrutare la muncă temporară, mobilitate internaţională, outsourcing, programe de dezvoltare, outplacement, consultanţă.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...