O treime dintre companiile din România se promovează prin pliante sau broşuri – sondaj

Peste o treime dintre companiile din România (34%) apelează încă la pliante sau broşuri pentru a-şi promova afacerile şi doar aproape un sfert (22%) se promovează cu ajutorul smartphone-ului, deşi acest instrument este considerat cel mai eficient canal de promovare de către firmele care îl utilizează, reiese dintr-un studiu de specialitate, dat luni publicităţii.
Economica.net - lun, 28 nov. 2016, 11:14
O treime dintre companiile din România se promovează prin pliante sau broşuri - sondaj

Conform sondajului ‘Antreprenorul român, faţă în faţă cu consumatorul modern’, întocmit de iSense Solutions, 62% dintre companiile care activează în România utilizează, ca principal canal de promovare, internetul. Tot internetul rămâne canalul în care companiile au investit cel mai mult în ultimele 12 luni (56% dintre companii), remarcându-se faptul că 44% dintre companiile cu peste 250 de angajaţi au investit cel mai mult în reclama la TV.

În acelaşi timp, 34% dintre companiile chestionate preferă pliantele/broşurile, iar în aceeaşi proporţie participă la târguri/conferinţe şi doar 22% se promovează cu ajutorul smartphone-ului.

Paradoxal, însă, 62% dintre companiile din România consideră smartphone-ul cel mai eficient mijloc de promovare, urmat de internet (55%) şi media tradiţională – outdoor (44%), radio (40%) şi TV (34%).

De asemenea, cele mai folosite modalităţi de promovare online sunt site-ul companiei (utilizat de 67% dintre companii), reclamele pe Facebook (54%), paginile din social media (46%), email marketing-ul (37%), site-urile de anunţuri (30%) şi reclamele pe Google (24%).

În acelaşi timp, cele mai eficiente sunt considerate paginile de social media (53%), reclamele pe Google (49%) şi optimizarea pentru motoarele de căutare (47%).

Studiul de specialitate arată că doar 35% dintre antreprenori/directori de companii/manageri generali consideră că poziţionarea prin preţuri mici reprezintă cheia succesului, în timp ce oferirea de produse/servicii de calitate superioară este cea mai importantă pentru 69% dintre aceştia. Totodată, este foarte important să asigure o experienţă bună clientului (61%), dar şi să îşi surprindă plăcut clienţii (50%).

Cercetarea ‘Antreprenorul român, faţă în faţă cu consumatorul modern’ a fost realizată online pe un eşantion de 267 de companii active. Rezultatele au un grad de eroare de +/-6%, la un nivel de încredere de 95%. Cercetarea a inclus patroni/antreprenori, directori de companie sau manageri generali de la patru categorii de companii din diverse sectoare de activitate din România: cu până în 5 angajaţi, cu 6-50 de angajaţi, cu 51-250 de angajaţi şi cu peste 250 de angajaţi.

iSense Solutions – The Modern Consumer Company foloseşte cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din România şi oferă servicii integrate de marketing: cercetare, consultanţă în marketing şi comunicare, digital şi vânzări.

Te-ar mai putea interesa și
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane în Bucureşti, pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf,......
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul ...
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Guvernul polonez şi-a prezentat marţi planul de consolidare fiscală în perioadă 2025-2028, conform căruia deficitul ...