Institutul, cu sediul la Munchen, a efectuat sondajul pe un eşantion de circa 1.000 de manageri pentru resurse umane ale unor companii germane.
Dacă toate aceste firme merg înainte cu planurile lor, va avea loc o creştere mare comparativ cu ultimii doi ani, când doar 7 % dintre ele au angajat refugiaţi, potrivit Spiegel Online.
Sondajul arată, de asemenea, că managerii chestionaţi sunt conştienţi de obstacolele administrative pe care vor trebui să le depăşească pentru a angaja refugiaţi.
Companiile din Germania ce doresc să angajeze cetăţeni care provin din afara Uniunii Europene trebuie să demonstreze de obicei că nu există niciun alt solicitant german sau din restul UE potrivit pentru locul respectiv de muncă.
Dar şefii de companii care au angajat refugiaţi în trecut au afirmat că a meritat efortul, 68 % dintre ei precizând că intenţionează să angajeze mai mulţi în următorii doi ani.
În acelaşi timp, sondajul arată dificultăţile cu care companiile se pot confrunta după ce au trecut de obstacolele birocratice privind angajarea de refugiaţi. Pentru 86 % dintre managerii intervievaţi preocuparea o reprezintă limba, iar pentru 46 % – calificările refugiaţilor care caută un loc de muncă.