O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate – ONU

O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un raport care subliniază urgența conștientizării acestei situații, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 29 mart. 2025, 09:03
O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate - ONU

Acest raport este primul de la lansarea în 2013 a Planului de acțiune global pentru a garanta conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice forestiere (RFG), inițiat de FAO.

Organizația a colectat date din 77 de țări, reprezentând 77% din pădurile lumii: dintre cele 58.000 de specii de arbori din lume, 30% sunt amenințate, mai ales speciile rare, și în zonele tropicale și subtropicale.

Defrișările, încălzirea globală, incendiile, bolile sau speciile invazive, amenință în special mulți arbori. Cu toate acestea, conservarea lor este crucială pentru securitatea alimentară și ecosisteme, subliniază agenția ONU.

„Investirea în resursele genetice forestiere și gestionarea lor în mod durabil va permite adaptarea pădurilor lumii la schimbările climatice, sporind în același timp productivitatea și dezvoltând noi produse’, a explicat directorul general al FAO, Qu Dongyu, în prefața raportului.

Dar organizația notează că țările neglijează acest subiect. Doar 64% au inventare naționale ale RFG. De asemenea, FAO consideră că eforturile de garantare a conservării și reproducerii speciilor rămân ‘limitate’ și că există lacune în cooperarea internațională.

Planul de acțiune global definește 27 de priorități pentru protejarea resurselor forestiere. Implementarea lor de către state este voluntară.

Un alt raport FAO publicat recent privind resursele genetice ale plantelor folosite pentru alimentație și agricultură, subliniază, de asemenea, pierderea diversității acestora.

Dintre cele 6.000 de specii cultivate pentru agricultură, nouă culturi (trestie de zahăr, porumb, orez, grâu, cartofi, soia, palmier de ulei, sfecla de zahăr și manioc) reprezintă singure peste 60% din producția agricolă globală din ultimii ani.

„Lumea se confruntă cu o creștere a foametei, malnutriției și sărăciei, exacerbate de pierderea biodiversității, schimbările climatice, degradarea terenurilor și conflicte”, constată raportul, pe baza informațiilor furnizate de 128 de țări.

Resursele vegetale sunt folosite pentru alimentația umană și animală (acestea constituie 80% din alimentația noastră, conform FAO), dar și în produse nealimentare: medicamente, combustibili, îmbrăcăminte, notează sursa citată.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Record: Producția de energie a parcurilor fotovoltaice a atins un maxim istoric azi, chiar pe fondul prețurilor negative care a oprit din ele. Prețuri negative și mâine
Record: Producția de energie a parcurilor fotovoltaice a atins un maxim istoric azi, chiar pe fondul prețurilor negative ...
Producția de energie din surse fotovoltaice livrată în rețele a atins un maxim istoric instantaneu la jumătate zilei de luni 28 aprilie, dar a scăzut brusc pentru că în piața spot de energie......
Siemens a depus ofertă la licitația pentru 12 trenuri pe hidrogen în România. Pe ce rute vor circula
Siemens a depus ofertă la licitația pentru 12 trenuri pe hidrogen în România. Pe ce rute vor circula
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că astăzi, 28 aprilie 2025, a avut loc ședința Comisiei de evaluare, ...
IBM va investi 150 de miliarde de dolari în Statele Unite în următorii cinci ani
IBM va investi 150 de miliarde de dolari în Statele Unite în următorii cinci ani
IBM va investi, în următorii cinci ani, 150 de miliarde de dolari în Statele Unite, inclusiv în facilităţi pentru producţia ...
Update: Producția a fost reluată la două centrale electrice din Portugalia. Compania portugheză REN susține că pana de curent a fost produsă de un fenomen atmosferic rar
Update: Producția a fost reluată la două centrale electrice din Portugalia. Compania portugheză REN susține că pana ...
Update: REN, compania responsabilă cu transportul energiei electrice şi gazelor naturale în Portugalia, a anunţat luni ...