O veste bună din Grecia: Producţia industrială a crescut în decembrie pentru prima dată în ultimele şase luni

Economica.net
10 02. 2014
industrie_2_gross_98930700_25832300

În decembrie, producţia industrială a crescut cu 0,5%, comparativ cu perioada similară din 2012, după un declin de 5,4% în noiembrie, pe fondul creşterii cu 7,1% a producţiei de electricitate, arată datele publicate, luni, de Oficiul Central de Statistică (ELSTAT).

Datele din decembrie relevă că, anul trecut, producţia industrială a Greciei s-a contractat cu 3,3%. Din 2008, producţia industrială a scăzut cu 30%.

Indicatorul Manufacturing Purchasing Managers (PMI) în Grecia, care arată situaţia economică din sectorul manufacturier, arată că în ianuarie s-a înregistrat prima creştere în acest sector din aproape patru ani.

‘Datele pozitive reflectă creşterea comenzilor externe şi o cerere mai bună pe plan intern pentru produse industriale. Datele PMI indică o stabilizare a activităţii în industrie, după declinul semnificativ din ultimul an’, a explicat economistul Platon Monokroussos de la Eurobank.

ELSTAT a mai anunţat, luni, creşterea vânzărilor de maşini noi în ianuarie cu 12%, la 6.169 unităţi. În 2013, doar 62.454 maşini noi au fost vândute în Grecia, faţă de aproape 280.000 în 2007, ultimul an în care economia Greciei a înregistrat creştere.

Şi vânzările de retail în Grecia s-au redresat în noiembrie, pentru prima dată din aprilie 2010, arată datele publicate luna trecută de Oficiul Central de Statistică, deoarece magazinele au redus preţurile pentru a trage consumatorii afectaţi de recesiune.

În noiembrie, volumul vânzărilor cu amănuntul a crescut cu 2,9% comparativ cu perioada similară din 2012, după un declin de 1,1% în octombrie. Conform datelor ELSTAT, retailerii au oferit discounturi în noiembrie, ceea ce a dus la majorarea vânzărilor, chiar dacă veniturile au stagnat.

Din cauza efectelor crizei, Grecia s-a confruntat cu prima deflaţie din peste 40 de ani. Preţurile de consum au scăzut în Grecia pentru a zecea lună consecutiv, însă rata deflaţiei s-a atenuat în decembrie, faţă de nivelul record înregistrat în noiembrie, a anunţat recent Oficiul Central de Statistică.

Şomajul record, reducerea salariilor şi declinul economiei au dus la scăderea continuă a preţurilor, făcând economia mai competitivă, dar ameninţând eforturile Greciei de a-şi ţine sub control datoria, consideră analiştii.

Scăderea preţurilor este văzută de creditorii internaţionali ai Greciei ca un mijloc de a face companiile elene mai competitive peste hotare şi de a proteja consumatorii, ale căror venituri s-au redus drastic.

Conform FMI, preţurile de consum în Grecia vor rămâne pe termen mediu sub rata medie a inflaţiei din zona euro.

Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând, astfel, un efect în spirală.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro.