Oameni de afaceri români vor să strângă un milion de semnături care să convingă Congresul American să ridice vizele pentru România

Un grup de oameni de afaceri români, reuniţi în organizaţia neguvernamentală Romanian-American Business Council (RABC), cu sediul central la New York, lansează o petiţie online pentru ridicarea vizei de intrare pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, de care au nevoie în prezent cetăţenii români care vor să călătorească în această ţară, şi speră să strângă un milion de semnături până la sfârşitul lunii mai.
Economica.net - joi, 01 feb. 2018, 10:46
Oameni de afaceri români vor să strângă un milion de semnături care să convingă Congresul American să ridice vizele pentru România

„Sperăm ca până pe 20 mai, când vom organiza Festivalul Românesc de pe celebrul Bulevard Broadway din New York, să adunăm peste un milion de semnături, care credem că nu vor fi ignorate de Congresul American”, a declarat Ştefan Minovici, preşedintele fondator RABC New York.

Petiţia a fost lansată cu prilejul inaugurării filialei RABC România, organizaţie care va fi condusă de Marius Pandel, administratorul Christian Tour, unul din cei mai mari touroperatori din ţară.

„Campania de strângere de semnături se înscrie în demersurile derulate de organizaţia neguvernamentală în vederea acceptării României în Programul Visa Waiver (VWP), inclusiv prin acţiuni de lobby pe lângă congresmani americani”, a anunţat RABC.

Petiţia poate fi semnată pe site-ul rabcus.org/visa-waiver.html, spun oficialii organizaţiei.

Consiliul de Afaceri Româno-American (Romanian American Business Council) sprijină Programul Visa Waiver pentru România, care urmăreşte eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, cu ajutorul Senatului şi al Comitetelor Judiciare, care vor susţine reformele VWP în cadrul Congresului Statelor Unite.

Aceste reforme au scopul ca România să se alăture celorlalte 37 de ţări care fac deja parte din Programul Visa Waiver şi vor deschide noi premise de dezvoltare bilaterală între Statele Unite şi România.

„Cetăţenii români merită şi trebuie să intre pe teritoriul Statelor Unite fără viză. Acest lucru este posibil şi sperăm că va deveni realitate până la sfârşitul anului 2018. Românii au o imagine foarte bună în SUA: Silicon Valley este ‘acasă’ pentru foarte mulţi IT-işti români, iar medicii, cercetătorii şi profesorii români fac şi ei performanţă peste Ocean şi reprezintă, în definitiv, cei mai buni ambasadori pe care îi are ţara noastră. Această imagine frumoasă pe care o avem în SUA ne face nouă, celor de la RABC, munca mai uşoară”, a declarat Marius Pandel.

În acest moment, România are o rată de refuz a vizelor pentru SUA de peste zece procente, iar condiţia principală pentru ca o ţară să scape de vize este ca în ultimul an cel mult 3% din solicitările de viză să fi fost refuzate.

„Parteneriatul româno-american ar trebui să însemne nu doar o colaborare pe plan militar ca urmare a faptului că România face parte din Alianţa Nord-Atlantică, ci şi acceptarea ţării noastre în Programul Visa Waiver. De aceea, vom face toate demersurile necesare pentru ca factorii decidenţi din SUA să adopte un amendament prin care românii să poată călători în această ţară în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de 90 de zile fără a fi nevoiţi să obţină o viză, exact aşa cum a decis şi Canada anul trecut”, a adăugat Marius Pandel.

În timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, s-a ridicat problema privind creşterea pragului de 3% la un procent mai mare pentru a fi mai uşor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz să intre în Visa Waiver, lege care trebuie să treacă de Congres.

„Acolo ne concentrăm şi noi eforturile şi avem semnale pozitive. Un exemplu este congresmanul democrat Dan Lipinski din Illinois, care şi-a arătat sprijinul pentru ridicarea vizelor pentru români, spunând că Programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securităţii şi ar îmbunătăţi relaţiile comerciale şi economice”, a punctat Ştefan Minovici.

Pe de altă parte, RABC susţine un candidat propriu la postul de ambasador al Statelor Unite în România, ca succesor al lui Hans Klemm. Propunerea organizaţiei este Tiberius Vădan, un om de afaceri american născut în România, la Deva, în 1973, absolvent al Universităţii Georgetown din Washington D.C. şi Belmont din Nashville, Tennessee.

Romanian American Business Council (RABC) este o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la New York, formată din peste o sută de oameni de afaceri din diverse domenii, precum finanţe, sănătate, mediu, infrastructură, marketing şi apărare.

Christian Tour este unul din cei mai mari touroperatori din România, fiind condusă de fraţii Cristian şi Marius Pandel. Touroperatorul deţine 40 de agenţii proprii în ţară şi este prezent în Polonia, Serbia, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Spania şi Statele Unite ale Americii (divizia online).

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...