ECONOMICA.NET scria încă din luna ianuarie despre pacienţii care află abia când solicită adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) de care aparţin că angajatorii nu le-au virat la Fisc contribuţia la Fondul Sănătăţii, deşi le-au reţinut-o din salariu.
Pacienţii care apar ca neasiguraţi din vina angajatorului, care le-a reţinut, dar nu le-a virat CASS la Fisc, ar putea beneficia de asistenţă medicală decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, când vor merge cu cardul la medic, conform unui proiect de OUG.
Cardul de sănătate va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă ai plătit (sau ţi s-a reţinut şi virat) contribuţia la sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat, necesară în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Proiectul de act normativ, studiat de Economica.net, aduce o modificare importantă la legea cardului: pacienţii care nu pot face dovada calităţii de asigurat, pentru că angajatorul nu le-a virat contribuţia la Sănătate, vor beneficia de asistenţă medicală decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, când vor merge la medic cu cardul naţional de sănătate.
Legea cardului naţional de sănătate prevedea ca doar pacienţii care figurează în sistem cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate (CASS) să beneficieze de asistenţă medicală decontată de CNAS, în timp ce pacienţii care figurează ca neasiguraţi să plătească serviciile medicale primite în sistemul public de sănătate. Proiectul de OUG le va permite şi pacienţilor care sunt neasiguraţi din vina angajatorilor să beneficieze de asistenţă medicală decontată, la fel ca cei asiguraţi.
După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Pe cipul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate vor fi înregistrate următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnosticele medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, numele şi datele de contact ale medicului de familie şi, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă, certificatul pentru autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.
Medicii de familie au îngenuncheat statul: cardurile de sănătate vor fi distribuite direct de funcţionarii Caselor de Asigurări din ţară
Acelaşi proiect de act normativ degrevează medicii de familie de sarcinile administrative de preluare, verificare şi de distribuţie a cardurilor naţionale de sănătate către pacienţii din listă.
Medicii de familie vor distribui cardurile naţionale de sănătate doar persoanelor nedeplasabile, grav bolnave sau care locuiesc în localităţi izolate, conform proiectului de act normativ, consultat de Economica.net.
Vă amintim că normele de aplicare a legii cardului publicate anul trecut au stabilit că medicii de familie vor fi singurii responsabili să ia lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să verifice cardul fiecărui pacient şi să distribuie cardurile pacienţilor din listă. Un volum de muncă uriaş, neplătit şi prestat în afară orelor de consultaţie.
Medicii s-au opus vehement şi au contestat prompt aceste prevederi legislative.
Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit guvernului că medicul e furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.
Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului modificarea legislaţiei pentru ca sarcinile care ţin de verificarea şi distribuţia cardurilor către pacienţi să revină Caselor Judeţene de Asigurări.
ECONOMICA.NET a scris pe 23 iunie despre intenţia CNAS de a degreva medicii de familie de toată această muncă administrativă, obiectiv atins prin proiectul de OUG menţionat mai sus.