Oamenii de afaceri italieni avertizează în privinţa impactului blocajului politic asupra economiei

Şeful principalei organizaţii patronale din Italia, Confindustria, Giorgio Squinzi, cere politicienilor să formeze un guvern de coaliţie, în caz contrar riscând să condamne ţara la o recesiune prelungită, relatează Financial Times.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 13:41
Oamenii de afaceri italieni avertizează în privinţa impactului blocajului politic asupra economiei

Squinzi a spus că Italia nu este Belgia şi are nevoie de un nou guvern, blocajul, apărut după rezultatul neconcludent al alegerilor de acum două luni, costând economia circa 1 punct procentual, după o contracţie de 2,4% în 2012.

Amploarea haosului politic din Italia a ieşi în evidenţă sâmbătă, când Giorgio Napolitano, în vârstă de 87 de ani, a acceptat cu greu un al doilea mandat de şef al statului.

Şeful Confindustria a admis că guvernarea Italiei „nu este uşoară, de fapt aproape imposibilă” şi a avertizat că ultimele date economice trimit semnale de avertizare. Astfel, exporturile, până în prezent rezistente în pofida a doi ani de recesiune, s-au înscris în declinul general.

„În acest moment de confuzie politică, de incapacitate de a forma un guvern, riscăm să ajungem la 100 de zile fără guvern, ceea ce nu este bine”, a spus Squinzi.

El a subliniat că necunoscuta nu este dacă Italia se va alătura redresării din Europa, ci dacă va avea loc o astfel de redresare în Europa.

Mandatul lui Napolitano urma să expire luna viitoare, iar cinci runde de alegeri în Parlamentul divizat nu au reuşit să producă un succesor al acestuia.

Napolitano, un fost comunist respectat, îşi va prezenta planurile după învestirea, luni, în funcţie.

Analiştii anticipează că Napolitano va cere partidelor care i-au susţinut candidatura să formeze o coaliţie largă, opţiune respinsă de Pier Luigi Bersani, liderul democrat, înainte de a-şi da demisia de la conducerea partidului.

Noul guvern va avea sarcina să aplice reforme instituţionale şi economice, înainte de organizarea unor noi alegeri, în octombrie sau la începutul anului viitor.

Miza pentru partidele consacrate este mare. Puternic divizaţi, democraţii ar putea să nu reuşească să îşi aleagă un nou lider capabil să păstreze unitatea partidului. Viitorul lui Berlusconi este în pericol din cauza numeroaselor procese ale acestuia. Mario Monti este nepopular, în timp ce fostul comediant Grillo este încrezător că va câştiga viitoarele alegeri. În aceste condiţii, vechea gardă are toate motivele să îşi îngroape diferenţele, a conchis Financial Times.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...