Oamenii de afaceri vor să ducă România cu 10 locuri mai sus în clasamentele de competitivitate, în trei ani
‘Competitivitatea României şi locul în care ne găsim în momentul de faţă în indecşii internaţionali nu ne îndreptăţesc să sperăm la un entuziasm foarte mare faţă de mediul economic românesc. Ceea ce propunem în mod formal deja este ca autorităţile publice, împreună cu mediul de afaceri, să îşi asume o călătorie astfel încât într-o perioadă de trei ani să îmbunătăţim poziţia României cu 10 locuri. Nu va fi uşor, dar asta ar putea să dea tuturor un subiect pe care l-am putea măsura şi la care ne-am putea raporta. Lista de criterii de competitivitate aproape că se poate transpune pe o listă de acţiuni pe care, împreună, ca şi societate, ar trebui să ni le asumăm ca să îmbunătăţim acest loc’, a precizat Valeriu Nistor.
La rândul său, Steven van Groningen, secretar general al Coaliţiei şi preşedinte al Raiffeisen Bank, a precizat că scopul acestei asocieri este de a aduce creştere economică în România.
‘Am îmbrăţişat această formă de colaborare cu încrederea că efortul comun al celor mai reprezentantive organizaţii ale mediului de afaceri de a-şi oferi expertiza în multiple domenii va amplifica demersurile iniţiate de fiecare organizaţie în parte în scopul creşterii competitivităţii economice a României, îmbunătăţirii climatului de afaceri din ţara noastră şi unei transparenţe sporite’, a subliniat van Groningen.
Printre priorităţile promovate de Coaliţie, ai cărei membri au o contribuţie de 50 – 60% în PIB-ul României, se numără neintroducerea de taxe şi impozite noi în anul 2014, asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii climatului investiţional prin publicarea cu minimum şase luni înainte de intrarea în vigoare a oricărei modificări a legislaţiei fiscale.
Coaliţia s-a constituit în forma actuală în urmă cu zece luni, reunind în prezent 20 de asociaţii de afaceri, 17 organizaţii membre asociate şi doi observatori, cu scopul de a fi o voce comună a comunităţii de afaceri în relaţia cu Guvernul şi autorităţile centrale, de a oferi expertiza mediului privat în procesul de consultare asupra politicilor publice şi de a promova un proces consultativ transparent.