Potrivit lui Emil Ivănescu, președintele OAR București, concursul de soluții va demara în circa două săptămâni și va provoca firmele de arhitectură și nu numai să găsească soluții pentru îmbunătățirea situației malurilor Dâmboviței, destul de înguste în zonă.
„Sunt zone în care e necesar să se intervină, malurile nu arată prea bine, mai ales că în zonă au apărut și clădirile de birouri din Timpuri Noi Square și se vor dezvolta și locuințe. În ceea ce privește concursul de soluții, legea prevede astfel de achiziții publice, poate mai scăpăm de eternele licitații cu prețul cel mai mic”, explică Ivănescu.
Cel mai probabil, spune Ivănescu, rezultatele concursului de soluții vor apărea în luna martie a anului viitor.
Din păcate, Dâmbovița nu a fost gândită ca râu navigabil la amenajare și e prevăzut cu un soi de ecluze sau stăvilare și poduri prea joase, care astfel blochează șansa circulației pe apă, care ar putea prelua o parte din traficul care umple străzile insuficient de largi ale Bucureștului.
Râul străbate municipiul București pe o distanță de aproximativ 22 de km, circa jumătate în Sectorul 3, parcurgând orașul de la nord-vest la sud-est. În Sectorul 3, Dâmbovița pleacă de la Piața Unirii, Timpuri Noi, Văcărești, Vitan-Bârzești (revine la cursul inițial spre S-E) și apoi iese din oraș în dreptul localității Glina pe unde trece și Șoseaua de Centură a Capitalei.