Obama a câştigat alegerile din SUA

Economica.net
07 11. 2012
barack_obama_picture_2_85796900

Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, care a venit la putere în urmă cu patru ani cu sloganuri ale „speranţei” şi „schimbării”, a reuşit să convingă o majoritate a americanilor că este mai bine plasat să îi conducă încă patru ani, în pofida unui bilanţ economic contestat.

Preşedintele democrat în exerciţiu a obţinut victoria în suficiente state-cheie pentru a spulbera speranţele lui Romney de a-l îndepărta de la Casa Albă, într-o cursă strânsă, care s-a rezumat, aşa cum s-a prevăzut, la vizitarea aceloraşi regiuni cruciale, pe care le-au străbătut de mai multe luni.

Niciodată, din anii ’30 şi până în prezent, niciun preşedinte al Statelor Unite nu a fost reales în condiţiile unei rate a şomajului mai mare de 7,2%. Un singur democrat, Bill Clionton, a obţinut al doilea mandat la conducerea ţării după al Doilea Război Mondial.

Obama a obţinut victorii într-o serie de state-cheie aprig disputate, între care New Hampshire (nord-est), Pennsylvania (est), Michigan (nord), Wisconsin (nord), dar mai ales Ohio (nord), considerat un adevărat „Graal”, potrivit unor estimări ale unor posturi americane de televiziune, tot atâtea state în care sperau să învingă şi republicanii.

– Victorie cu un avans mai redus decât în 2008

Însă victoria lui Obama înregistrează un avans mai redus decât în 2008, când l-a dominat puternic pe John McCain. Romney a obţinut, de asemenea, victorii în două state în care a învins democratul în urmă cu patru ani, ca de exemplu North Carolina (sud-est) şi Indiana (centru).

Un imens val de bucurie a cuprins marţi seara cartierul general de campanie al lui Obama, Palatul Congresului „McCormick Place”, la Chicago, unde erau prezente mii de persoane, în momentul în care unele televiziuni au anunţat triumful campionului lor.

Preşedintele, care a petrecut seara de marţi în casa familiei, în sudul oraşului Chicago, împreună cu apropiaţi, după care a mers la un hotel important din oraş pentru a privi rezultatele alegerilor, era aşteptat pe o scenă uriaşă, pentru a susţine discursul victoriei.

Publicul din interior nu putea să rivalizeze, totuşi, cu cele aproximativ 240.000 de persoane care au ascultat primul său discurs de preşedinte ales, în urmă cu patru ani, într-un parc situat un pic mai la nord, pe malul Lacului Michigan.

La Boston, în cartierul general al lui Mitt Romney, în schimb, asistenţa a fost cuprinsă de o tăcere ca de plumb.

Romney, un fost investitor de capitaluri cu risc multimilionar, în vârstă de 65 de ani, şi-a concentrat campania asupra criticării bilanţului economic al preşedintelui. Obama, în schimb, s-a prezentat ca apărărtor al calsei medii.

Marţi, la începutul serii, cei doi candidaţi au obţinut victorii în fiefurile partidelor lor. Democratul a învins în statele din Nord-Est, iar republicanul a învins în centura „Bătrânului Sud”, din Georgia şi până în Texas, dar şi în Midwest, din Texas şi până în North Dakota.

– Ore lungi de aşteptare

După un an şi jumătate de campanie dură, miliarde de dolari cheltuite, zeci de mii de kilometri parcurşi şi mâini strânse, zeci de milioane de americani s-au prezentat de la urne pentru a departaja între cei doi. Unii au fost nevoiţi să aştepte multe ore înainte să introducă buletinul de vot în urne.

Obama, care a votat încă de la 25 octombrie, şi-a petercut timpul şi a scăpat de stres jucând un meci de baschet – pe care l-a câştigat cu aproximativ 20 de puncte – în fieful său de la Chicago (Illinois, nord), împreună cu prieteni şi colaboratori. El a vizitat marţi dimineaţa unul dintre sediile sale de campanie, pentru a mulţumi voluntarilor.

Mitt Romney a votat, la rândul său, împreună cu soţia sa Ann în fieful său de la Belmont, în Massachusetts (nord-est). El şi-a continuat campania până la capăt, vizitând oraşul Cleveland, în statul Ohio, şi oraşul Pittsburgh, în statul Pennsylvania, unde s-a întâlnit cu voluntari din campania sa.

El a dat asigurări că şi-a scris discursul victoriei în avans.

Aproximativ 30 de milioane de americani au votat anticipat. Marţi, zeci de mii de alţi americani au postat cu mândrie pe reţele de socializare fotografii cu un mic autocolant pe care se putea citi „Am votat”, pe care alegătorii îl poartă în general la rever în zilele de alegeri.

În pofida legitimităţii pe care i-o conferă realegerea sa, promisiunile lui Obama riscă să se lovească de un Congres puternic, unde situaţia părea că se îndreaptă spre un statu quo marţi seara.

Republicanii au reuşit să păstreze controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, realeasă integral, în timp ce democraţii păreau în măsură să păstreze controlul asupra Senatului, după ce au obţinut victorii în privinţa unor mandate embelematice, inclusiv al fostului senator Ted Kenndey, în Massachusetts.

Marţi alegătorii s-au pronunţat totodată în cadrul a peste 170 de referendumuri locale.

În California, alegătorii urmau să hotărască dacă vor, pentru prima dată în istoria Statelor Unite, să impună etichetarea produselor modificate genetic (OGM), în timp ce legalizarea consumului de canabis, inclusiv în scopuri recreative, era în joc în Oregon, Colorado şi statul Washington.