Obama a salutat angajamentul Franţei faţă de o reacţie „puternică” în Siria
„Apreciez mult angajamentul preşedintelui (francez François) Hollande în favoarea unei reacţii internaţionale puternice faţă de aceste acţiuni crude”, a declarat pentru presă Obama, după o întâlnire între cei doi şefi de stat, adăugând că intervenţia pe care o doreşte „va fi limitată” şi va viza să „descurajeze folosirea armelor chimice”.
François Hollande a relevat, la rândul său, că „în privinţa Siriei avem aceleaşi principii”.
„În prezent suntem legaţi unii de ceilalţi în a ne asuma responsabilităţile, deoarece în acest caz este vorba despre încălcarea dreptului internaţional”, a apreciat el.
Statele Unite şi Franţa, dar şi alte ţări care susţin un atac împotriva regimului sirian, pe care îl acuză că a ucis sute de civili cu arme chimice, s-au lovit de opoziţia Rusiei în aceste două zile, la summitul G20, Moscova rămând o susţinătoare a lui Bashar al-Assad.
Publicarea viitoare a raportului inspectorilor ONU privind atacul chimic de la 21 august, de care este acuzat Damascul, „va fi un element suplimentar pentru opiniile noastre”, potrivit lui Hollande.
„Dar ar fi necesar să constituim încă de pe acum cea mai largă coaliţie posibil, pentru a adopta deciziile care se vor dovedi cele mai utile, eficiente, pertinente, inclusiv de a merge spre soluţia politică”, a spus el.
Berlinul cere ONU să accelereze publicarea raportului despre atacul chimic din Siria
Ministrul german de Externe Guido Westervelle şi-a exprimat dorinţa, vineri, la Vilnius, ca ONU să „accelereze” eforturile experţilor care au anchetat în Siria asupra folosirii armelor chimice pe 21 august, relatează AFP.
„Cererea mea este să putem obţine imediat ce este posibil rezultatele (anchetei) echipei de anchetatori”, a declarat Westervelle, evocând necesitatea bazării pe „un raport independent” a dezbaterii cu privire la răspunsul comunităţii internaţionale faţă de acest atac.