Cu această ocazie, Barack Obama a insistat asupra necesităţii ca Turcia „să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului”, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă.
Irakul a cerut marţi „retragerea completă” a forţelor turce de pe teritoriul său.
Barack Obama a salutat, totuşi, „contribuţia” Turciei la coaliţia militară care luptă contra grupării jihadiste Statul islamic (SI), condusă de Statele Unite.
Cei doi lideri au mai discutat despre „intensificarea cooperării în legătură cu Siria”, amintind „eforturile comune pentru a întări opoziţia siriană moderată şi a accentua presiunea asupra SI, precum şi continuarea eforturilor pentru o soluţionare negociată a conflictului”.
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri în unanimitate o rezoluţie americano-rusă privind un plan de pace în Siria, negocierile urmând să demareze în luna ianuarie.
Turcia a trimis în Irak în urmă cu aproape două săptămâni un contingent de 150 până la 300 de soldaţi şi vreo 20 de vehicule blindate în tabăra de la Bashiqa, în nordul ţării. Oficiali turci şi irakieni au anunţat luni retragerea parţială a acestor militari.
Ankara a afirmat că este vorba despre întăriri trimise pentru a asigura protecţia consilierilor militari care îi pregătesc pe combatanţii irakieni în lupta contra grupării SI, în special lângă Mosul. Bagdadul a acuzat însă o incursiune ilegală.
Miniştrii de externe ai ţărilor din Liga Arabă se vor reuni la 24 decembrie în sesiune extraordinară la Cairo pentru a analiza desfăşurarea trupelor turce în Irak.