Obama va emite un ordin executiv referitor la muncitorii contractori, de care vor beneficia mai multe sute de mii de americani, şi va reitera un apel la adresa congresmenilor reticenţi faţă de majorarea salariului minim pentru toţi americanii, relatează Bloomberg.
„Nimeni care lucrează full-time nu trebuie să trăiască în sărăcie. Credem că un salariu de 10,1 dolari pe oră le va permite acest lucru”, a declarat Denis McDonough, şeful de cabinet al preşedintelui.
Potrivit Bloomberg, preşedintele SUA pune în aplicare angajamentul asumat pe 14 ianuarie, de a face din 2014 „un an al acţiunii”, folosindu-se de puterea sa executivă.
„Nu vom aştepta doar legislativul. Am un stilou şi am un telefon”, a spus Obama, angajându-se că se va folosi de amândouă pentru a-şi impune voinţa în Congres.
Decizia lui Obama de a se folosi de puterea sa executivă este văzută ca cel mai „dramatic” gest de acest fel de când administraţia Bush a optat să facă acest lucru din motive de securitate naţională, a declarat Ross Baker, analist politic la Rutgers University, în New Brunswick, New Jersey
„Este un avertisment, un indiciu că preşedintele intenţionează să se folosească la maximum de prerogativele sale. Ar putea semnala o bătălie mai mare cu Congresul, în privinţa folosirii puterii executive”, a spus Baker.
Majorarea salariului minim plătit contractorilor de guvernul federal se va aplica doar la semnarea de noi contracte sau la reînnoirea contractelor mai vechi, potrivit Casei Albe.
Asociaţia Jobs With Justice, care militează pentgru drepturile muncitorilor, consideră că măsura lui Obama este un prim pas către creşterea salariului minim în sectorul privat.
„Milioane de angajaţi federali sunt încântaţi de ştirea că Obama se va folosi de autoritatea prezidenţială pentru majorarea salariului minim. Acum este momentul ca Congresul să acţioneze şi să mărească salariul minim pentru toţi americanii”, a declarat directorul general al asociaţiei, Sarita Gupta.
Congresmenii au ignorat apelul făcut de Obama în discursul de anul trecut privind Starea Naţiunii pentru creşterea salariului minim, iar perspectiva alegerilor din noiembrie nu va uşura un acord în acest sens.
Congresmenii resping majorarea salariului minim la nivelul economiei întrucât se tem că măsura ar mări costurile suportate de companii şi ar avea ca efect reducerea numărului de angajaţi în economie.
Criticii lui Obama susţin că o companie va decide mai greu să angajeze forţă de muncă slab calificată dacă va avea costuri mai mari faţă de ce ar oferi piaţa în absenţa salariului minim, iar orice majorare a salariului minim este, de fapt, în defavoarea persoanelor cu venituri mici.