Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de „măsuri hotărâte”

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat luni că zona euro nu se va dezagrega sub greutatea crizei datoriilor, dar că în Europa rămân de adoptat unele "măsuri hotărâte" în faţa acestei ameninţări, relatează AFP.
Economica.net - mar, 31 iul. 2012, 10:53
Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de

Obama, care a făcut aceste declaraţii luni seara la New York în faţa donatorilor Partidului Democrat pentru campania sa în vederea realegerii, a notat că situaţia economică din Statele Unite este în continuare precară şi a avertizat cu privire la un climat nefavorabil în lunile următoare.

„Europa este în continuare o problemă, iar mulţi oameni din această încăpere care fac afaceri în Europa înţeleg acest lucru”, a spus Obama, în faţa unui număr de aproximativ 60 de persoane, inclusiv oficiali de pe Wall Street.

„În definitiv, eu nu cred că europenii vor lăsa (zona) euro să se dezagrege. Dar va fi necesar să ia măsuri hotărâte. Petrec enorm de mult timp încercând să lucrez cu ei, iar (secretarul Trezoreriei) Tim Geithner petrece mult timp lucrând cu ei, pentru a face astfel încât ei să recunoască faptul că cu cât mai repede vor adopta măsuri decisive, cu atât mai repede ne va fi mai bine”, a adăugat el.

Obama a explicat ceea ce înţelege el prin „măsuri hotărâte” referindu-se la planul de relansare economică în valoare de aproape 800 de miliarde de dolari pe care l-a adoptat administraţia sa primăvara lui 2009.

„În pofida impopularităţii sale, (acest plan) arată ceea ce am evitat, (şi anume) această rană prin care sângele continuă să curgă în mod cronic şi care a fost o problemă enormă nu doar pentru Europa, la ora actuală, ci pentru economia mondială în ansamblu”, a spus preşedintele american.

Obama, candidat la un al doilea mandat de patru ani în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, este afectat, potrivit sondajelor, de un pesimism din partea compatrioţilor săi cu privire la problemele economice. Rata şomajului, de 8,2%, rămâne cu trei puncte procentuale mai ridicată decât înaintea crizei din 2008, iar Casa Albă nu se aşteaptă ca aceasta să scadă sub 7,9% până la sfârşitul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...