Obama: Opţiunea diplomatică este cea mai bună în dosarul nuclear iranian
„În calitate de preşedinte şi comandant al forţelor armate, sunt profund convins că opţiunea diplomatică – printr-un acord complet şi pe termen lung – este, de departe, cea mai bună. Pentru SUA, pentru aliaţii noştri şi pentru întreaga lume”, a afirmat Obama în discursul său săptămânal.
Explicând că se aşteaptă la o „dezbatere viguroasă” în SUA, el a promis că va ţine informat în detaliu Congresul în privinţa „substanţei acordului”. Mai mulţi adversari republicani de-ai săi din Congres au afirmat că textul negociat la Lausanne este insuficient.
Aşa cum a făcut şi la câteva ore după anunţarea acestui acord-cadru, negociat de 18 luni între Iran şi marile puteri, Obama a insistat asupra nivelului „extraordinar de ridicat” al inspecţiilor la care va fi supus Teheranul.
„Dacă Iranul va trişa, lumea va şti. Dacă vom vedea ceva suspect, vom desfăşura inspecţii. Acest acord nu se bazează pe încredere, ci pe verificări fără precedent”, a explicat el.
Conform acestei înţelegeri fără precedent între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, China, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Germania), Iranul trebuie să reducă substanţial numărul centrifugelor sale în schimbul suspendării unor sancţiuni.
Acordul este un progres major în rezolvarea unei crize internaţionale care durează de 12 ani, însă Occidentul a subliniat că totul va putea fi pus sub semnul întrebării în cazul în care Teheranul nu va respecta termenii înţelegerii.
Aşa cum era de aşteptat, guvernul israelian a reacţionat ferm. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că, dacă va fi definitivat până la 30 iunie, acest acord ar reprezenta „un grav pericol” pentru întreaga lume şi „ar ameninţa însăşi supravieţuirea statului Israel”.