Obama consideră că o reducere a arsenalelor nucleare nu va afecta securitatea SUA şi nici menţinerea unei capacităţi nucleare pentru descurajare. ‘În urma unei atente evaluări am decis că putem asigura securitatea Americii şi a aliaţilor ei şi să menţinem în acelaşi timp mijloace puternice de descurajare diminuând cu până la o treime numărul armelor noastre nucleare strategice’.
În acest sens, liderul de la Casa Albă a anunţat că va încerca să negocieze cu Rusia o diminuare a numărului de focoase nucleare pentru ‘a se depăşi contextul nuclear de pe vremea Războiului Rece’. ‘Nu mai trăim cu teama distrugerii globale, dar atât timp cât armele nucleare există, nu suntem cu adevărat în siguranţă’, a accentuat Barack Obama.
De asemenea, liderul american a menţionat în discursul său că va discuta cu aliaţii din NATO despre o reducere şi a numărului armelor nucleare tactice în Europa, atât ruse, cât şi americane. El s-a pronunţat şi pentru crearea unui nou cadrul legal internaţional în vederea utilizării energiei nucleare în scopuri paşnice.
Preşedintele american a adăugat că, în timpul mandatului său, SUA vor găzdui două summituri dedicate securităţii nucleare, unul dintre ele urmând să se desfăşoare în anul 2016 şi să se axeze pe măsuri necesare în vederea securizării materialelor nucleare la nivel mondial.
În plus, Barack Obama a propus elaborarea unui tratat prin care să se pună capăt producerii de materiale fisionabile.’Aceştia sunt paşi pe care îi putem întreprinde pentru a crea o lume a păci şi a justiţie’, a concis liderul american în această chestiune.
Potrivit ultimelor date publicate pe 3 iunie de Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), SUA şi Rusia deţin împreună circa 16.200 focoase nucleare. Dintre acestea, aproape 4.000 sunt în stare operaţională, 2.150 americane şi circa 1.800 ruse. Potrivit acordului START III, semnat de SUA şi Rusia în anul 2010, fiecare din cele două ţări trebuie să reducă numărul focoaselor operaţionale la cel mult 1.500 într-un termen de şapte ani.
SIPRI estimează că la nivel global există 17.265 focoase nucleare, în stare operaţională fiind 4.400. După SUA şi Rusia, statele care au cele mai multe ogive nucleare sunt Franţa şi Marea Britanie. Printre statele care dispun de astfel de arme se mai numără China, India, Pakistan şi Israel, iar Coreea de Nord ar putea avea între 6 şi 8 focoase nucleare, mai menţionează SIPRI.