Obama se bucură de mai multă susţinere în rândul tinerilor în comparaţie cu Romney – sondaj
Obama conduce cu 55 la sută faţă de 39 la sută pentru Mitt Romney, arată sondajul, care a fost realizat de către Institutul Public de Cercetare asupra Religiei (PRRI) în parteneriat cu Centrul Berkley pentru Religie şi Pace al Universităţii Georgetown din Washington, în cea de-a doua parte a unui studiu consacrat valorilor şi opţiunilor politice ale tinerilor.
Două treimi (66 la sută) dintre tineri afirmă că s-au înscris pe listele electorale şi jumătate dintre ei sunt absolut siguri că vor vota la 6 noiembrie în cadrul alegerilor prezidenţiale.
„Una dintre concluziile cele mai uimitoare ale acestui sondaj este reprezentată de influenţa părinţilor”, afirmă Robert Jones, care conduce PRRI. Potrivit lui, „tinerii care au mers împreună cu părinţii lor în cabina de vot în copilărie sunt mai înclinaţi să se înscrie decât alţii”.
Studiul evidenţiază persistenţa diferenţelor în funcţie de rasă. Obama triumfă în rândul populaţiei de culoare (97 la sută) şi, ceva mai puţin, în randul hispanicilor (69 la sută), în timp ce Mitt Romney îl depăşeşte cu 11 puncte în rândul albilor.
Opt tineri protestanţi evanghelici din 10 vor vota pentru candidatul republican, ca şi 51 la sută din protestanţi, în timp ce catolicii vor vota mai degrabă pentru Obama (55 la sută), la fel ca şi tinerii fără o identificare religioasă (68 la sută).
„Rolul credinţei este diferit în funcţie de rase”, spune Thomas Banchoff, directorul Centrului Berkley. Potrivit lui, „credinţa unui candidat este importantă pentru populaţia de culoare şi pentru hispanici”.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.214 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, în perioada 28 august-10 septembrie. Marja de eroare este de +/- 4,3 la sută.
Barack Obama şi Mitt Romney s-au confruntat miercuri seară la Denver (Colorado) în cadrul primei dintre cele trei dezbateri prevăzute între ei. Majoritatea analiştilor au apreciat că Romney a ieşit învingător în prima confruntare, chiar dacă „acest episod nu va schimba natura cursei”, aşa cum a observat Kareem Crayton, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Carolina de Nord.