Casa Albă va difuza versiunea finală a Planului american de energie curată (America’s Clean Power Plan), o serie de reguli şi reglementări de mediu.
Centralele electrice naţionale vor trebui să-şi limiteze emisiile de carbon cu 32% în 2030 faţă de nivelurile din 2005.
Planul va reduce emisiile mai adânc cu 9% faţă de un proiect de anul trecut, dar oferă statelor doi ani mai mult pentru a-şi reduce aceste emisii, scrie Agerpres.
‘Schimbările climatice nu sunt o problemă pentru o altă generaţie’, a declarat Barack Obama într-o înregistrare video difuzată duminică, explicând modul în care schimbările climatice reprezintă o ameninţare la adresa economiei, sănătăţii, bunăstării şi securităţii SUA.
‘Centralele electrice sunt principala sursă de poluare de carbon nociv care contribuie la schimbările climatice’, a adăugat preşedintele american, care a făcut din lupta contra schimbărilor climatice o promisiune electorală în timpul campaniei sale din 2008.
‘Dar până în prezent, nu există nicio limită federală la cantitatea acestei poluări pe care aceste centrale o pot evacua în aer’, a spus el. ‘În interesul copiilor noştri, pentru sănătatea şi siguranţa tuturor americanilor, acest lucru va trebui în curând schimbat’, a adăugat el.
Aceasta va ajuta la reducerea facturilor de energie pentru persoane fizice, crearea de locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile şi asigurarea unor servicii energetice mai sigure, a explicat Barack Obama.
Centralele electrice reprezintă în SUA 40% din emisiile de dioxid de carbon, gazul cel mai răspândit ce contribuie la schimbările climatice, aminteşte France Presse.
Propunerea lui Obama a provocat reacţii puternice în rândurile republicanilor, care au denunţat măsuri ‘disproporţionate’, ‘lipsite de tact’ şi cu ‘consecinţe devastatoare pentru economia’ americană.
Grupuri industriale şi unii parlamentari din statele ce se sprijină pe energia pe bază de cărbune au promis să conteste acest plan în instanţe şi prin manevre ale Congresului, acuzând administraţia de un atac de reglementare ce va conduce la creşterea preţurilor la energie, notează Reuters.
Candidatul democrat la Casa Albă Hillary Clinton a văzut în aceste măsuri un ‘mare pas înainte’, la fel ca directoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Protecţia Mediului, Gina McCarthy, care a salutat obiective ‘rezonabile’.
Preşedintele SUA este aşteptat în următoarele luni în Alaska pentru a sublinia impactul încălzirii globale. El îl va primi de asemenea pe papa Francisc la Casa Albă unde ei vor lansa un apel comun la acţiune.