Obama şi liderii UE încep negocierile pentru un acord de liber schimb

Preşedintele american Barack Obama şi liderii Uniunii Europene au lansat luni negocierile pentru un acord de liber schimb care ar putea fi unul dintre cele mai mari pacturi comerciale la nivel mondial, chiar dacă Franţa vrea excluderea industriei filmului şi muzicii, relatează Financial Times.
Economica.net - lun, 17 iun. 2013, 16:25
Obama şi liderii UE încep negocierile pentru un acord de liber schimb

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat pentru International Herald Tribune, înainte de lansarea negocierilor, că hotărârea Franţei de a exclude filmele şi muzica din negocieri „este extrem de reacţionară din punct de vedere cultural”.

Barroso şi-a exprimat deschis frustrarea, împărtăşită şi de Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, că Franţa vrea limitarea amplorii viitorului acord.

„Unii afirmă că aparţin stângii, dar de fapt sunt extrem de reacţionari”, a spus Barroso, cu referire clară la guvernul socialist al preşedintelui francez Francois Hollande.

Barroso nu a specificat numele Franţei, dar a spus că cei care se tem de o invazie culturală americană în Europa „au o agendă anticulturală”. El a adăugat că astfel de critici „nu înţeleg beneficiile aduse de globalizare inclusiv din punct de vedere cultural”.

Purtătorul de cuvânt al lui Barroso a spus că afirmaţiile acestuia se referă la criticile aduse poziţiei liberale a Comisiei, nu la guvernul lui Hollande.

Jean-Christophe Cambadelis, secretar naţional al Partidului Socialist al lui Hollande, a declarat că remarcile lui Barroso sunt „consternante şi intolerabile”, iar acesta ar trebui „să retracteze sau să demisioneze”.

Discuţiile pentru un acord comercial transatlantic încep pe fondul estimărilor că acesta ar putea aduce beneficii economice de peste 100 de miliarde de dolari pe an atât în economia americană cât şi în cea a Uniunii Europene.

Acordul ar putea duce la crearea a 400.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană.

Negocierile vor începe chiar dacă Franţa vrea ca industria culturii să fie exclusă, autorităţile de la Paris cerând dreptul de a continua protejarea industriei de film şi cea a muzicii de giganţii media din SUA.

Negociatorii UE speră ca serviciile audio-vizuale să fie introduse mai târziu în negocieri, dar blocada franceză pare că va continua. Acest fapt poate avea consecinţe incerte, existând riscul ca SUA să reacţioneze refuzând să elimine bariere comerciale în alte sectoare.

Oficiali francezi au avertizat că negocierile cu SUA vor fi „foarte lungi şi complicate” cu discuţii dure în domenii sensibile, precum agricultura, şi cu solicitări europene pentru un acces mai mare la contracte în sectorul public american.

Partea britanică susţine însă că discuţiile ar putea fi finalizate în decurs de 12-18 luni şi a insistat că mandatul negocierilor este unul ambiţios.

Obama a declarat luni, în Irlanda de Nord, alături de Barroso, preşedintele UE, Herman van Rompuy, şi premierul britanic, David Cameron, că Statele Unite vor găzdui prima rundă de negocieri. El a adăugat că ideea acordului comercial a fost foarte bine primită în Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii a semnat cu sindicatul din istituție contractul coletiv de muncă la nivel de grup de unități, care acoperă peste 9.400 de angajați
Ministerul Muncii a semnat cu sindicatul din istituție contractul coletiv de muncă la nivel de grup de unități, care ...
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem şi măsurile aplicate până......
Bruxelles-ul cere Guvernului ungar să retragă un proiect de lege, pe care-l consideră o amenințare la adresa presei independente și a ONG-urilor
Bruxelles-ul cere Guvernului ungar să retragă un proiect de lege, pe care-l consideră o amenințare la adresa presei independente ...
Comisia Europeană a cerut Ungariei să retragă un proiect de lege despre care spune că reprezintă o ameninţare la adresa ...
Londra investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacurile asupra proprietăților premierului Starmer
Londra investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacurile asupra proprietăților premierului Starmer
Responsabili britanici din domeniul securităţii investighează dacă Rusia ar fi implicată în trei atacuri asupra unor ...
Informare ANM de ploi torențiale și vreme rece pentru sudul, centrul şi estul ţării
Informare ANM de ploi torențiale și vreme rece pentru sudul, centrul şi estul ţării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi torenţiale şi răcire accentuată ...