Obama şi Merkel au discutat telefonic despre scandalul de spionaj, Ucraina şi Iran
Cei doi lideri nu au mai avut nicio convorbire de la apariţia la începutul lunii iulie a acuzaţiilor că un agent de informaţii german şi un angajat al Ministerului Apărării ar fi predat documente unor spioni americani. Săptămâna trecută, autorităţile germane au anunţat că şeful CIA din cadrul Ambasadei SUA la Berlin este expulzat.
În cadrul convorbirii lor telefonice, Obama şi Merkel ‘au făcut schimb de opinii despre cooperarea americano-germană în domeniul informaţiilor secrete’, iar preşedintele american a spus că va discuta îndeaproape despre mijloacele de a îmbunătăţi această cooperare, a precizat Casa Albă într-un comunicat.
Cei doi lideri au avut mereu o relaţie de lucru solidă. Însă dezvăluirile privind presupusul spionaj în favoarea SUA au afectat relaţiile dintre cei doi aliaţi. Într-un interviu difuzat sâmbătă de postul public de televiziune ZDF, cancelarul german a făcut apel la Washington să-şi schimbe comportamentul în materie de spionaj. ‘Nu mai trăim în epoca Războiului Rece, când nimeni nu avea, probabil, încredere în nimeni’, a afirmat Merkel.
În convorbirea de marţi, Obama şi Merkel au căzut de acord de asemenea ‘că Rusia trebuie să ia imediat măsuri pentru detensionarea situaţiei în estul Ucrainei în contextul violenţelor din zonă’.
Ei au insistat că Moscova trebuie să susţină o încetare a focului, o foaie de parcurs pentru discuţii în cadrul grupului de contact al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi introducerea unui mecanism OSCE de monitorizare a frontierelor. Rusia trebuie de asemenea să pună capăt fluxului de armament greu, echipamente şi combatanţi spre regiunile separatiste din Ucraina, au mai convenit Obama şi Merkel.
Cei doi lideri s-au angajat ‘să coopereze îndeaproape în ceea priveşte măsurile de a impune sancţiuni Rusiei, dacă va fi necesar, precum şi să continue să susţină stabilitatea şi prosperitatea Ucrainei pe termen lung’.
Obama şi Merkel au vorbit totodată despre negocierile nucleare în desfăşurare cu Iranul, în care SUA şi Germania sunt implicate, observând că ‘au rămas goluri importante’. Ei au precizat că este ‘imperativ necesar’ ca Teheranul să ia măsuri pentru a oferi asigurări comunităţii internaţionale că programul său nuclear va avea exclusiv obiective paşnice.