‘Am împărtăşit aprecierea că incursiunea ilegală a Rusiei în Ucraina şi violarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii trebuie condamnate, dar acest lucru ne şi reaminteşte că angajamentele făcute în baza articolului 5 nu sunt doar nişte lucruri pe hârtie, ci sunt extrem de importante pentru toţi membri NATO, şi că trebuie să avem resursele şi pregătirea pentru a ne asigura că fiecare membru NATO este încrezător în aplicarea articolului 5. Am luat deja o serie de decizii pentru a sublinia importanţa NATO şi a apărării colective după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Va fi un summit ministerial în cadrul căruia am cerut delegaţiei SUA să coopereze cu biroul secretarului general pentru a evalua toate măsurile care ar putea fi necesare pentru a dezvolta încrederea în rândul tuturor membrilor NATO’, a declarat Obama după o întrevedere cu secretarul general al NATO care a avut loc după summitul UE-SUA.
În acelaşi timp, aşa cum a făcut-o anterior în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de liderii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, preşedintele SUA a reiterat că ‘atât SUA, cât şi UE trebuie să se asigure că îşi realizează contribuţiile necesare pentru a-şi îndeplini pe deplin obligaţiile către NATO’.
La rândul său, Anders Fogh Rasmussen a afirmat că apreciază reafirmarea angajamentului SUA pentru apărarea şi securitatea comună, salutând paşii făcuţi de SUA în replică la acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina.
‘În mod clar, apărarea colectivă a aliaţilor noştri este o sarcină cheie pentru NATO şi mă alătur apelului preşedintelui SUA la măsuri adiţionale pentru a spori apărarea noastră colectivă, inclusiv prin planuri de apărare aduse la zi, intensificarea exerciţiilor şi o desfăşurare adecvată. Angajamentul nostru pentru apărarea aliaţilor nostru este de nezdruncinat’, a spus Rasmussen.
El a reafirmat sprijinul NATO pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. ‘Vom intensifica cooperarea militară cu Ucraina, inclusiv ajutându-i pe ucraineni să-şi modernizeze forţele armate. Pe măsură ce ne pregătim pentru viitorul summit NATO din Ţara Galilor din acest an, vom revizui viabilitatea relaţiei noastre cu Rusia, vom creşte cooperarea cu partenerii noştri, vom consolida mai departe apărarea noastră colectivă şi vom întări legătura noastră transatlantică’, a mai spus secretarul general al NATO.
‘NATO este o forţă pentru pace, nu căutăm confruntarea, dar nu vom ezita dacă vom fi provocaţi. Alianţa noastră este mai mult decât una militară, suntem o comunitate de valori care aduce şi speranţă pentru toţi oamenii care caută libertatea şi pacea’, a mai spus Anders Fogh Rasmussen.