„Preşedintele a sprijinit de mai mult timp ideea majorării salariului minim, astfel încât americanii care muncesc din greu să fie răsplătiţi cu un salariu decent pentru a-şi susţine familiile şi a se descurca”, a declarat sursa.
Congresmenii Tom Harkin şi George Miller, ambii membri ai Partidului Democrat, au propus un proiect legislativ, denumit „Legea salariului minim corect”, care prevede majorarea remuneraţiei minime la 10,1 dolari pe oră.
Proiectul prevede creşterea salariului minim în trei etape, cu câte 95 de cenţi, pe parcursul a doi ani. Ulterior, salariul minim ar urma să fie indexat cu rata inflaţiei, potrivit propunerii celor doi politicieni.
Obama sprijină legea Harkin-Miller, a afirmat oficialul citat de New York Times.
„O combinaţie între creşterea salariului minim la 10,1 dolari şi introducerea unor scutiri pentru firmele mici în ceea ce priveşte cheltuielile ar reuni toţi suporterii Partidului Democrat şi suntem pregătiţi să avansăm în scurt timp”, a afirmat senatorul Charles Schumer, unul dintre cei mai influenţi congresmeni democraţi.
Proiectul de lege prevede că firmele mici vor putea deduce din povara fiscală costul total al investiţiilor în echipamente sau în extinderea afacerilor, în sumă de până la 500.000 de dolari în primul an.
Strategii Partidului Democrat au afirmat că majorarea salariului minim va ajuta milioane de angajaţi într-o perioadă de accentuare a inegalităţii veniturilor.
Unii democraţi recunosc, potrivit New York Times, că promovarea unui proiect de lege care prevede majorarea salariului minim este şi o metodă de a provoca Partidul Republican, care va fi prins astfel între interesele grupurilor de lobby, electoratul conservator şi procentajul ridicat din populaţie care susţine măsura.
Potrivit unui sondaj realizat în vară de Hart Research, 80% dintre americani susţin majorarea salariului minim la 10 dolari.
În discursul privind Starea Naţiunii din luna februarie, Barack Obama a adus în discuţie majorarea salariului minim la 9 dolari pe oră. Washigntonul nu a acţionat însă în această direcţie, iar unele state au ridicat unilateral salariul minim peste pragul stabilit de legislaţia federală.
În septembrie, autorităţile din California au adoptat o lege care prevede majorarea salariului minim în trepte, la 10 dolari pe oră în 2016.
Statul Washington impune un salariu minim de 9,19 dolari pe oră, indexat cu rata inflaţiei.
Unele oraşe au stabilit de asemenea niveluri proprii ale salariului minim. Astfel în San Francisco, remuneraţia minimă este de10,55 dolari pe oră. New Jersey a aprobat marţi un proiect care prevde majorarea salariului minim la 8,25 dolari pe oră de la 1 ianuarie şi indexarea cu rata inflaţiei ulterior, faţă de pragul federal de 7,25 dolari.
Cea mai recentă majorare a salariului minim din SUA la nivel federal a avut loc în 2009, în baza unei legi adoptate în 2007 care a prevăzut ridicarea în trepte a pragului de la 5,15 dolari la 7,25 dolari pe oră.