Obiectivele asumate de Nicușor Dan până în 2024: Semaforizare inteligentă în tot orașul, modernizarea a 50 km de șină de tramvai, metrou de suprafață. Primarul susține că nu crede în taxa auto

20 06. 2022
Nicușor Dan Centrul Vechi

Nicuşor Dan a declarat, luni seară, la Digi 24, că cea mai bună soluţie pentru traficul din Capitală este semaforizarea inteligentă, dar s-a referit şi la achiziţia de noi tramvaie sau la o centură de cale ferată, relatează News.ro.

”Cea mai bună soluţie pe cost-beneficiu este semaforizarea inteligentă, am început-o, apoi trebuie să dezvolţi transportul public. După cum ştiţi, au început să vină tramvaiele, cele 100 de tramvaie de la Arad, suntem în achiziţie 100 de autobuze electrice, foarte curând 120 de tramvaie, după asta trebuie să prioritizez transportul public şi după aceea avem o reţea relativ extinsă de tramvaie, numai că pe anumite porţiuni se circulă cu 5km/ora pentru că nu sunt reabilitate liniile şi avem deja toate studiile făcute. Aşteptăm deschiderea fondurilor europene în această toamnă pentru a reabilita 50 de kilometri şi avem o mare oportunitate, avem o centură CFR în jurul Bucureştiului, aşa-numita linie de Constanţa care trece prin Pipera, nişte intrări şi nişte gări interioare pe CFR pe care vrem să facem un tren urban sau metrou de suprafaţă”, a declarat Nicuşor Dan.

Edilul s-a referit şi la autostrada A0, un proiect al Ministerului Transporturilor.

”Mai avem, asta ţine de Ministerul Transporturilor, autostrada A0 şi mai avem un proiect comun cu Consiliul Judeţean Ilfov şi Ministerul Transporturilor, nişte mari ieşiri până la autostrada A0, cum e bulevardul Timişoara, pentru a lua presiunea de pe bulevardele solicitate, cum ar fi bulevardul Magheru”, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat care sunt proiectele pe care şi le asumă până în 2024, Nicuşor Dan a declarat că este vorba de semaforizarea inteligentă, reabilitarea de linii pentru tramvaie, metroul de suprafaţă şi o linie ferată.

”Până în 2024 îmi asum semaforizarea inteligentă în integralitate, pentru oraş, reabilitarea a 50 de kilometri linie de tramvai, să ajungem de la 100 la 150 şi metrou de suprafaţă în zona de nord. Adică o linie care să unească Gara de Nord – Gara Obor, încă o linie care să unească Gara de Vest – Gara Obor. Astea sunt pe infrastructură proiectele cele mai importante”, a declarat Nicuşor Dan.

Fără taxă auto

Dan a mai spus că introducerea unei taxe auto de la 1 ianuarie 2023 nu este o soluţie pentru Bucureşti, dar că vor fi extinse reţelele de parcări pentru care se va percepe taxă. În prezent, o oră de parcare în zona centrală sau a marilor bulevarde costă 5 lei, relatează News.ro.

Întrebat la Digi 24, luni seară, de ce nu susţine introducerea unei taxe auto de la 1 ianuarie, Nicuşor Dan a explicat că aceasta nu este o soluţie pentru Bucureşti.

”Taxa auto este o propunere, a fost o propunere a administraţiei anterioare. Acum este o propunere formată de nişte consilieri generali, foarte bine, am tot respectul pentru orice fel de propunere de dezbatere. În opinia mea, nu este soluţia pentru Bucureşti. Soluţia pentru Bucureşti, în opinia mea şi există un acord politic pe asta, este o taxare a parcării proporţională cu importanţa locului public pe care se se parchează şi strategia noastră merge în direcţia asta. Adică nu e normal să ai o parcare subterană sau cum avem la Străuleşti o parcare care e goală şi după aceea pe toate străduţele pe care vii către centru să ai o parcare gratuită. Atunci evident că nimeni nu o să-şi lase maşina la marginea oraşului”, a declarat Nicuşor Dan.

Edilul nu a dorit să dezvăluie taxa pe care o are în vedere pentru parcarea proporţională în funcţie de importanţa locului.

”Asta se întâmplă peste tot, în oraşele occidentale. M-am gândit la o sumă, dar nu o să o public înainte să am un acord cu Consiliul General, pentru că e decizia Consiliul General”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a explicat că urmează să fie luată o decizie în privinţa preţului parcării.

”Noi în momentul de faţă avem avem 2 tipuri de taxe de parcare. Avem, pe de o parte, parcările de reşedinţă, care sunt în zonele rezidenţiale, sunt administrate de primăriile de sector şi avem parcările din zona centrală sau a marilor bulevarde, care sunt administrate de Primăria Municipiului Bucureşti şi în care ştiţi că o oră de parcare costă în esenţă 5 lei. Ceea ce se ce se va întâmpla în viitorul apropiat este extinderea acestei reţele de parcări plătite. Nu spun că preţul va rămâne acelaşi, asta e o decizie pe care o s-o luăm”, a declarat Dan.

Edilul a explicat că decizia va fi luată în curând, numărul locurilor de parcare fiind supli