Eliminarea treptată a energiei nucleare cum se întâmplă în Germania este o decizie politică, însă ştiinţa indică o direcţie diferită, a spus Rafael Grossi. „Alegerea politică este legitimă iar ţările pot opta pentru una sau cealaltă politică”, a spus diplomatul argentinian atunci când a fost întrebat despre renunţarea la energia nucleară, o politică ce este analizată şi în ţări precum Elveţia şi Belgia.
„Datele ştiinţifice arată că energia nucleară este una cu emisii foarte mici de CO2. Este un fapt că o treime din energia curată este una care provine din surse nucleare”, a subliniat Rafael Grossi.
IAEA defineşte sursele de „energie curată” acelea care emit „foarte puţine sau niciun fel de gaze cu efect de seră”, o categorie care potrivit IAEA include energia nucleară, energia hidroelectrică, eoliană şi fotovoltaică. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), în anul 2018 energia nucleară a fost responsabilă pentru 29% din energia curată.
Citând IEA şi Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC), Grossi a precizat că „orice cale aleasă pentru a atinge obiectivul stabilit în Acordul de la Paris este aproape imposibilă, dacă nu imposibilă, fără energia nucleară”. „Energia nucleară este o parte a soluţiei”, a apreciat directorul IAEA, adăugând că reactoarele nucleare oferă o sursă stabilă de electricitate care pot sprijini energia electrică mai puţin stabilă produsă de instalaţiile eoliene, hidroelectrice sau fotovoltaice.
Chiar dacă câteva ţări vor să îşi închidă centralele nucleare, multe alte ţări analizează construcţia unor noi centrale, în special în Asia. Grossi a mai spus că există şi o tendinţă spre extinderea duratei de viaţă a reactoarelor vechi. „Dacă te uiţi la multe din reactoarele care sunt închise în Germania, multe dintre ele ar putea cu uşurinţă să mai funcţioneze pentru 20 de ani”, a apreciat directorul IAEA.