Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va alătura lui Starmer la summit, alături de liderii altor ţări europene, iar apoi va fi primit de regele Charles al III-lea.
Zelenski a călătorit sâmbătă în Regatul Unit, după cearta din Biroul Oval cu Donald Trump, care a creat o divizare între SUA şi partenerii săi europeni din NATO.
Starmer a declarat pentru programul BBC „Sunday with Laura Kuenssberg” că întâlnirea dintre Trump şi Zelenski l-a făcut să se simtă „incomod”, adăugând: „Nimeni nu vrea să vadă asta”.
„Cel mai mult contează cum reacţionăm la asta. Există o serie de căi diferite pe care oamenii le-ar putea parcurge. Una este să intensificăm retorica despre cât de revoltaţi suntem sau nu cu toţii. Cealaltă este să facem ceea ce am făcut eu, şi anume să-mi suflec mânecile, să pun mâna pe telefon, să vorbesc cu preşedintele Trump, să vorbesc cu preşedintele Zelenski, apoi să-l invit pe preşedintele Zelenski la o întâlnire exhaustivă ieri (sâmbătă – n.r.), (să-i ofer) o primire călduroasă şi apoi să pun din nou mâna pe telefon şi să-i sun pe preşedintele (francez Emmanuel) Macron şi pe preşedintele Trump”, a declarat Starmer, adăugând: „Obiectivul meu motrice a fost să rezolv problema aceasta şi să ne readuc la chestiunea centrală”.
Starmer a insistat că are încredere atât în Zelenski, cât şi în Trump, despre care crede că este motivat de o „pace durabilă”, dar că nu are încredere în preşedintele rus Vladimir Putin.
La Lancaster House, un conac de lângă Palatul Buckingham, este de aşteptat ca premierul britanic să îndemne liderii a circa 15 ţări europene să urmeze exemplul Regatului Unit, care a dat curs apelurilor SUA de a creşte cheltuielile pentru apărare.
Starmer a declarat pentru BBC că „munceşte din greu” pentru a aduce trei componente ale unei păci durabile în Ucraina.
„Pentru mine, componentele unei păci durabile sunt o Ucraină puternică ce continuă să lupte, dacă este nevoie, pentru a fi într-o poziţie de forţă; să negociem un element european pentru garanţiile de securitate şi de aceea m-am aplecat asupra acestui aspect, cu privire la ceea ce vom face; şi o protecţie americană. Acesta este pachetul, toate cele trei părţi trebuie să fie la locul lor (…)”, a explicat premierul britanic.
Starmer a adăugat că speră că la summit va putea construi o „coaliţie a celor dispuşi”.
În timp ce America lui Trump este forţa motrice din spatele intermedierii păcii cu Rusia, Starmer vrea ca Europa să fie pregătită să conducă eforturile de menţinere a păcii în cazul în care se ajunge la un acord.
O garanţie de securitate din partea americanilor este subiectul unei discuţii „intense”, a spus el.