Occidentul finanțează mașina de război a lui Putin, cumpărând din ce în ce mai mulți carburanți făcuți din petrol rusesc – POLITICO

În prima jumătate a anului 2024 aliații occidentali ai Ucrainei au achiziționat combustibil produs din petrol rusesc în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, folosindu-se de lacunele din sistemul de  sancțiuni, datorită cărora Moscova își poate plăti soldații din Ucraina, potrivit unui viitor raport văzut de POLITICO.
Mihai Nicuţ - mar, 17 sept. 2024, 16:46
Occidentul finanțează mașina de război a lui Putin, cumpărând din ce în ce mai mulți carburanți făcuți din petrol rusesc - POLITICO

Analiza, care urmează să fie dezvăluită de către Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat împreună cu Centrul pentru Studiul Democrației, a stabilit că transporturile de benzină, motorină și alte produse fabricate din țiței rusesc au crescut în ultimele luni, rezultând din importurii de la doar trei rafinării turcești.

Importurile sunt legale din punct de vedere tehnic, datorită unei portițe din sistemul de sancțiuni. În timp ce UE și aliații săi occidentali au interzis aproape toate importurile de petrol rusesc cu mult timp în urmă, țările încă pot cumpăra combustibil de origine rusă dacă este mai întâi procesat într-o altă țară, cum ar fi Turcia.

Potrivit raportului, Turcia – și firmele occidentale care achiziționează din Turcia – profită din ce în ce mai mult de pe urma așa-numitei breșe de rafinare, în ciuda cererilor repetate ale Ucrainei de a fi eliminată.

Conform raportului, numai în prima jumătate a anului 2024, UE, SUA, Marea Britanie și alți aliați occidentali au cumpărat combustibil în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, produs din petrol rusesc de către cele trei rafinării turcești.

Între timp, Turcia a câștigat de pe urma reducerilor de preț cu care se cumpără țițeiul rusesc (de la 5 la 20 de dolari pe baril), crescându-și achizițiile anuale din Rusia cu 34% în 2023 și cu 70% în acest an.

„Când UE importă benzină din Turcia, aceasta este cu 10% mai ieftină decât ar fi din Arabia Saudită”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. „Însă acele beneficii nu ajung la consumatori, doar companiile și comercianții beneficiază. Cineva se foloseste de acest comerț pentru a ucide, dar aceștea nu sunt oameni de rând.”

În timp ce factorii de decizie din UE și SUA au apărat sistemul de sancțiuni, argumentând că privează Moscova de o „primă de rafinare” la combustibilii acesteia, industria combustibililor fosili rămâne un colac de salvare pentru mașina de război a Rusiei. Potrivit analizei, veniturile fiscale colectate de Moscova de pe urma combustibilului vândut țărilor occidentale ar permite Rusiei să recruteze încă 6.200 de soldați pe lună pentru a lupta în Ucraina.

Potrivit autorilor raportului, una dintre rafinăriile turcești, Star Aegean, deținută de Azerbaidjan, prin compania de stat SOCAR, este dependentă în proporție de 98% de țițeiul rusesc, aproximativ 73% din livrările sale provin de la gigantul energetic rus Lukoil, care se află sub sancțiunile SUA. Cu toate acestea, aproape nouă din 10 barili de la rafinărie merg către aliații occidentali care susțin Ucraina.

Nici Comisia Europeană și nici Ministerul Turciei al Energiei și Resurselor Naturale nu au răspuns la solicitarea POLITICO de a comenta situația.

Anul trecut, Oleg Ustenko, pe atunci consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskyy, a declarat pentru POLITICO că G7 ar trebui să impună „o interdicție pentru toate produsele rafinate care ajung în țările G7” pentru a reduce banii pe care Kremlinul îi poate câștiga prin intermediari precum Turcia, India și China.

„Ceea ce se întâmplă este o încălcare directă a spiritului  sancțiunilor”, a spus Martin Vladimirov, expert în energie la Centrul pentru Studiul Democrației. „Recomandarea noastră este ca UE și țările G7 să interzică importul de produse petroliere rafinate din petrol rusesc – ce poate fi mai simplu?!”

Te-ar mai putea interesa și
Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 19 pentru obligaţiunile Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 19 pentru obligaţiunile Raiffeisen Bank
Depozitarul Central va distribui, din 19 septembrie 2024, sumele de bani aferente Cupon 19 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank S.A, valoarea dobânzii aferente fiecărei obligaţiuni fiind......
Centrala nucleară de la Cernavodă va livra energie electrică Republicii Moldova, începând de luna viitoare. Condițiile și prețul
Centrala nucleară de la Cernavodă va livra energie electrică Republicii Moldova, începând de luna viitoare. Condițiile ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va livra energie electrică firmei de stat Energocom din ...
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Portocalele grecești, cele mai vândute în România, s-au ieftinit la producător cu peste 28% față de anul trecut
Urmare a unei producții bune, prețul mediu al portocalelor la ieșirea din stațiile grecești de sortare și ambalare ...
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să scadă – asociație de profil
Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să ...
Dacă după anul 2010, România a fost recunoscută mulți ani la rând pentru o infrastructură bine dezvoltată pentru ...