Nivelul şomajului în cele 34 de ţări din spaţiul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică va rămâne la 7,7 procente la finalul anului viitor, un nivel apropiat de cel de 7,9% din luna mai şi care se traduce prin 48 de milioane de persoane fără loc de muncă, se precizează în raportul 2012 Employment Outlook.
Recenta deteriorare a situaţiei economice a reprezentat o veste foarte proastă pentru piaţa muncii, a explicat secretarul general al OCDE, Angel Gurria. ‘Este imperativ ca guvernele să folosească toate mijloacele posibile pentru a-i ajuta pe cei care caută un loc de muncă, în special tineri, facilitând crearea de joburi şi investind în educarea şi calificarea tinerilor’, a adăugat Gurria. El a prezentat concluziile raportului la Paris, unde se află sediul organizaţiei de tip think-tank.
Ţările trebuie să atace problema crizei locurilor de muncă cu măsuri macroeconomice adecvate, incluzând măsuri imediate în vederea stabilizării sistemului bancar european. De asemenea, ar putea fi avută în vedere şi o relaxare a politicii fiscale dacă guvernele îşi vor asigura o anumită marjă de manevră bugetară, a mai spus OCDE.
Provocările cu care se vor confrunta factorii decizionali sunt, în anumite privinţe, fără precedent, potrivit raportului: la aproape trei ani de la relansarea de după criza financiară globală, nivelul şomajului din luna mai era cu doar 0,6 procente mai mic decât punctul culminant de 8,5% atins în octombrie 2009; angajarea în rândul tinerilor a scăzut cu aproape şapte procente, raportat la şomajul global, de la începutul crizei, iar angajarea pentru necalificaţi a scăzut cu aproape 5 puncte.
Un alt aspect important este reprezentat de faptul că locurile de muncă temporare au crescut într-un ritm susţinut, în contextul în care din ce în ce mai multe firme se tem să facă angajări pe termen nelimitat din cauza climatului de nesiguranţă economică. De asemenea, şomajul pe termen lung a ajuns la 35 la sută din şomajul total, faţă de 27% înainte de criză, suscitând temeri cu privire la o creştere structurală, pe măsură ce competenţele se erodează.