‘Ceea ce noi vă sugerăm este să nu trimiteţi Greciei mesaje despre ieşirea din zona euro şi să îi oferim soluţii pentru ieşirea din criză’, a declarat Angel Gurria în timpul unui forum al OCDE. În opinia sa, ieşirea Greciei din zona euro va avea ca efect pierderea a tot ceea ce s-a investit pentru a susţine această ţară. ‘În plus, nu avem capacitatea de a măsura în mod obiectiv ce s-ar întâmpla dacă mergem în această direcţie’ a avertizat el, adăugând că, ‘pe de o parte este soluţia cea mai simplă, dar pe de altă parte este calea cea mai periculoasă şi cu cele mai multe necunoscute’.
Mai mulţi responsabili internaţionali au făcut aluzie la posibilitatea unui ieşiri a Greciei din zona euro, după ce partidele din această ţară au eşuat în încercarea de a forma un guvern în urma alegerilor legislative de pe 6 mai, noi alegeri fiind planificate pentru data de 16 iunie.
Secretarul general al OCDE a insistat şi asupra necesităţii creării unor mecanisme de protecţie la nivel european pentru a se evita contagiunea crizei, el considerând o astfel de dezbatere mai utilă decât discuţia despre eurobonduri.
La rândul său, economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan, s-a referit la perspectivele negative ale zonei euro, a cărei economie se va contracta anul acesta cu 0,1%, în contrast cu revenirea economică observată în SUA. ‘Una dintre cauzele diferenţelor dintre SUA şi Europa este încrederea’ care s-a deteriorat în zona euro, ceea ce afectează comportamentul de consum şi investiţiile, a explicat el această situaţie.