OCDE: Ţările cu economii dezvoltate ar trebui să-şi reducă gradul de îndatorare la 50% din PIB

Economica.net
12 04. 2012
bani__foarfeca__taiat_12303500

Propunerea OCDE ar putea indica o posibilă perioadă prelungită de politici de reducere a îndatorării în ţările dezvoltate.

„Ţările ar trebui să reducă nivelul îndatorării la circa 50% din PIB, sau mai puţin, pentru a beneficia de o marjă de siguranţă împotriva şocurilor adverse”, se arată într-un studiu al organizaţiei.

Cu o îndatorare de de peste 200% din PIB, Japonia ar trebui să facă cele mai mari eforturi pentru a atinge nivelul recomandat până la jumătatea secolului, urmată de Noua Zeelandă, Statele Unite şi Luxemburg.

OCDE a averizat că îndatorarea medie în rândul statelor membre a atins anul trecut nivelul fără precedent de peste 100% din PIB, ca umare a crizei financiare, care a majorat cheltuielile sociale, a redus încasările din taxe şi a impus pachete financiare pentru sprijinirea unor sectoare economice.

Situaţia este deja dificilă, întrucât, potrivit unor studii academice, la peste 70-80% din PIB îndatorarea începe să afecteze creşterea economică.

În timp ce o serie de state trebuie să adopte măsuri extrem de dure pentru a-şi aduce sub control îndatorarea, la polul opus se află Suedia. Statul nordic nu ar fi nevoit să adopte noi măsuri de austeritate, în timp ce în Danemarca şi Elveţia ar fi necesare ajustări minime.