Cele o mie de miliarde de care zona euro ar trebui să dispună reprezintă nevoile estimate ale economiilor şi băncilor europene până în 2014, scrie RFI Romania.
Ideea de a revigora capacitatea de împrumut european ar putea reduce stresul de pe pieţele financiare, fiindcă s-ar şti că economiile fragile pot fi salvate, spune OCDE.
Capacitatea efectivă de împrumut a Mecanismului European de Stabilitate Financiară, care-şi începe activitatea în vară este de 500 de miliarde de euro.
Acestora li se vor alătura cele 192 de miliarde din actualul Fond de Stabilitate deja destinate Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Astfel, pe hârtie doar, se va ajunge la suma teoretică de 700 de miliarde de euro.
„Zona euro trebuie să se doteze cu un scut real, nu doar cu un extinctor”, spune şeful liberalilor europeni, Guy Verhofstadt.
Comisia Europeană a propus fuzionarea celor două fonduri, dar nici această soluţie nu ar duce la suma sperată, mai spune Verhofstadt, întrucât cifra finală ar fi de doar 940 de miliarde.
Problema este dezbătută vineri la Copenhaga de miniştrii europeni de Finanţe, dar salvarea pare-se că poate veni doar de la FMI. Dacă acesta decide la jumătatea lunii aprilie să-şi mărească resursele, atunci zona euro poate spera, eventual, că-i va veni şi ei în ajutor.