Între 2035 şi 2067, Arctica ar putea fi în mod constant lipsită de gheaţă în luna septembrie, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică Nature Reviews Earth & Environment.
Cercetătorii, coordonaţi de Alexandra Jahn de la Universitatea Colorado din Boulder, un oraş din Statele Unite, explică faptul că evenimente individuale caracterizate prin pierderi mari de gheaţă, cum ar fi o căldură neobişnuită pe parcursul mai multor săptămâni, ar putea duce la o lună septembrie fără gheaţă în acest an sau la scurt timp după aceea.
Înregistrările arată că septembrie este luna cu cea mai mică cantitate de gheaţă acumulată în banchiza arctică. În anii 1980, 5,5 milioane de kilometri pătraţi din Oceanul Arctic erau încă acoperiţi de gheaţă în septembrie.
De când au început măsurătorile prin satelit ale banchizei, în 1978, suprafaţa acesteia s-a redus în medie cu 78.000 de kilometri pătraţi pe an, deşi diverse sisteme de feedback au dat asigurări că suprafaţa de gheaţă a crescut din nou, uşor, în unii dintre anii recenţi, în pofida schimbărilor climatice aflate în curs de desfăşurare.
„În general, variabilitatea atmosferică reprezintă aproximativ 75% din variabilitatea internă a gheţii marine arctice”, au scris autorii studiului. Cantitatea de gheaţă depinde, prin urmare, în mare măsură de condiţiile meteorologice respective şi, într-o măsură mai mică, de apa mai caldă care pătrunde în acea zonă şi care provine din oceanele vecine.