Octavian Popa, DNSC: România are peste 900 de operatori de servicii esenţiale, un număr imens pentru Europa. Majoritatea sunt în sectorul sanitar, vulnerabile în fața atacurilor cibernetice

Peste 900 de operatori de servicii esenţiale sunt înregistraţi în România, majoritatea în sectorul sanitar, ceea ce complică lucrurile din punct de vedere al riscurilor în faţa unor atacuri cibernetice pentru că acest sector nu este pregătit pentru a face față atacatorilor, a declarat, Octavian Popa, manager al Direcţiei Generale Parteneriate Instituţionale din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), la Forumul România Digitală 2022, organizat de Financial Intelligence.
Lidia Neagu - mar, 28 iun. 2022, 22:02
Octavian Popa, DNSC: România are peste 900 de operatori de servicii esenţiale, un număr imens pentru Europa. Majoritatea sunt în sectorul sanitar, vulnerabile în fața atacurilor cibernetice

”Suprafața de atac este mult mai mare când vorbim de atacuri cibernetice în România. Vorbim pe de o parte, de numărul de aplicații pe care noi le folosim. Dacă ne gândim că acum 2-3 ani foloseam una sau două aplicații pentru a vorbi la distanță, acum vorbim de 4-5 aplicații mari, plus altele care sunt folosite (…) Aș adăuga în ceea ce privește suprafața de atac numărul foarte mare de operatori de servicii esențiale pe care îl avem în România. România se clasează în Top 3 operatori de servicii esențiale identificați și înscriși. Avem undeva la peste 900 de operatori de servicii esențiale, ceea ce este un număr imens pentru Europa. Majoritatea lor sunt în sectorul sanitar, ceea ce complică și mai mult lucrurile pentru că în ceea ce privește operatorii de servicii esențiale, avem sectoare cum este cel bancare care este mai bine pregătit în fața atacurilor cibernetice, însă avem sectorul sanitar care, din păcate, nu este unul dintre cele mai bine pregătite”, a spus Popa.

El a explicat că aplicațiile online nu au o securitate foarte bună deoarece ”de cele mai multe ori programatorii lansează aceste aplicații fără a verifica 100% securitatea lor, existând situații în care unele dintre ele ar putea fi vulnerabile și exploatate și, în felul acesta, utilizatorul de rând să fie vulnerabili”.

Atacurile din sectorul sanitar sunt de obicei de tip ransomware, în care atacatorii cer o răscumpărare pentru a înapoia datele furate.

”Au fost atacuri în zona de sănătate, unele au fost mediatizate, unele au fost realizate cu succes. Prin cooperarea pe care noi am avut-o cu instituțiile cu care noi conclucrăm am reușit să remediem și să ducem la buna funcționare a acelei infrastructuri. În cele mai multe cazuri vorbim de atacuri ransomware, cele care au fost mediatizate au fost, de asemenea, atacuri de tip ransomware în care atacatorul cibernetic obține accesul și criptează fișierele cerând un o sumă în schimbul decriptării acestor date”, a explicat oficilaul DNSC.

CITEȘTE ȘI:

Întrebat dacă există o tendinţă de creştere a numărului de atacuri pe zona criptomonedelor, reprezentantul DNSC a punctat: „Pe zona de crypto observăm un trend, că sunt din ce în ce mai multe atacuri”.

„Oferim sprijin atunci când suntem solicitaţi, însă nu aş spune că ar fi un trend în momentul de faţă”, a adăugat el.

Operatori de servicii esenţiale sunt acele companii sau instituții care oferă servicii în domenii precum: energie, bancar, transport, sănătate, apă sau servicii digitale.

Potrivit unui calcul făcut de DNSC, un atac cibernetic cauzează dauna de aproximativ 150.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Credit Europe Bank SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă
Credit Europe Bank SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă
Credit Europe Bank (România) SA a finalizat procesul de fuziune cu banca-mamă Credit Europe Bank NV, iar începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank îşi desfăşoară activitatea în......
Deși prețurile locuințelor din România nu au crescut în ritmul din alte țări estice, chiriile rămân mai accesibile
Deși prețurile locuințelor din România nu au crescut în ritmul din alte țări estice, chiriile rămân mai accesibile
Creșterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea prețurilor a îmbunătățit accesibilitatea locuințelor ...
Ce preţuri vor plăti români pentru energie electrică şi gaze după 1 aprilie 2025 – Trei scenarii pentru facturile populației (AEI)
Ce preţuri vor plăti români pentru energie electrică şi gaze după 1 aprilie 2025 – Trei scenarii pentru facturile ...
Anul 2025, pe lângă multiplele schimbări fiscale şi creşteri de taxe, vine şi cu întrebări referitoare la preţurile ...
Pașii pe care firmele îi vor urma pentru actualizarea obiectului de activitate conform noului Cod CAEN
Pașii pe care firmele îi vor urma pentru actualizarea obiectului de activitate conform noului Cod CAEN
Cererile de actualizare se depun la ONRC prin portalul online, ghișeu sau poștă. Persoanele juridice și PFA completează ...