„România, stat UE care are cea mai mare graniţă cu Ucraina, înţelege foarte bine consecinţele războiului din Ucraina. Ştiţi că părţi din drone ruse au fost găsite pe teritoriul României. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra porturilor care sunt foarte aproape de România, sunt crime de război. Pentru noi, este important să continuăm să susţinem Ucraina. Ce face Rusia în apropierea graniţelor noastre subminează economia ucraineană, securitatea alimentară, inclusiv la nivel global, şi securitatea navigaţiei în Marea Neagră. România va continua să facă eforturi pentru a susţine Ucraina în ceea ce priveşte tranzitul de cereale”, a detaliat ea, într-o declaraţie înaintea reuniunii.
Odobescu a amintit că, până în prezent, peste 25 de milioane tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.
„Lucrăm îndeaproape cu Guvernul ucrainean, cu Comisia Europeană, cu partenerii noştri ca să creştem capacitatea de cereale ucrainene care tranzitează (România) de la 2 milioane de tone la 4 milioane de tone (pe lună – n.r.) , până la finalul anului”, a punctat ea.
Potrivit ministrului, „rezilienţa cotidiană a ucrainenilor şi lupta lor de a-şi apăra teritoriul, ţara lor, sunt lucruri pe care le preţuim”.
„Mă aflu aici pentru a transmite un mesaj puternic de susţinere pentru Ucraina. România este un susţinător puternic al Ucrainei, cât timp este nevoie”, a adăugat Luminiţa Odobescu. Ea a reiterat susţinerea ţării noastre pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, până la finalul acestui an.