OECD a înrăutăţit estimările de creştere pentru principalele economii avansate

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a înrăutăţit estimările de creştere pentru principalele economii avansate şi a solicitat mai multe măsuri agresive de stimulare din partea Băncii Centrale Europene, pentru a evita riscul deflaţiei în zona euro, transmit Dow Jones Newswires şi Reuters.
Economica.net - lun, 15 sept. 2014, 12:14
OECD a înrăutăţit estimările de creştere pentru principalele economii avansate

Solicitarea OECD se adaugă presiunilor în creştere asupra liderilor zonei euro şi a BCE pentru a stimula avansul economic, înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care va avea loc în perioada 20-21 septembrie, în Australia. G20 regrupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii cât şi cele mai mari economii emergente, scrie Agerpres.

Potrivit OECD, economia zonei va înregistra în 2014 şi 2015 o creştere de 0,8% şi, respectiv, 1,1%, faţă de un avans de 1,2% şi, respectiv, 1,7% cât preconiza în luna mai. În cazul SUA, OECD se aşteaptă la un avans de 2,1% anul acesta şi de 3,1% anul viitor, în timp ce în mai prognoza o expansiune de 2,6% în 2014 şi de 3,5% în 2015.

‘Ţinând cont de perspectiva slabă de creştere din zona euro şi de riscurile la adresa cererii dacă inflaţia va rămâne aproape de zero, OECD recomandă mai multe măsuri de politică monetară pentru a sprijini zona euro. Recentele decizii ale BCE sunt binevenite dar sunt justificate inclusiv măsuri de relaxare cantitativă’, se arată în raportul OECD.

Conform OECD, PIB-ul Japoniei va înregistra în 2014 o creştere de 0,9% şi de 1,1% anul viitor, după ce în mai previziona un avans de 1,2% în 2014 şi de 1,3% în 2015.

În cazul altor state importante care nu sunt membre OECD, instituţia estimează că economia chineză va înregistra o creştere stabilă de 7,4% în acest an şi de 7,3% anul viitor, similară cu prognoza din mai.

‘Redresarea globală în urma crizei a fost inadecvată, încetinirea economică a persistat, potenţiala creştere a încetinit şi au sporit inegalităţile. Între timp, dezechilibrele externe şi ameninţările la adresa stabilităţii financiare s-au menţinut’, se arată în raportul OECD.

Banca Central Europeană este pregătită să adopte noi măsuri pentru a ţine sub control deflaţia în zona euro, dacă va fi necesar, a declarat vineri preşedintele BCE, Mario Draghi.

‘Am ajuns acum la un nivel scăzut record al ratei dobânzii în zona euro. Consiliul Guvernatorilor BCE este pregătit să adopte măsuri suplimentare pentru a menţine stabilitatea preţurilor’, a afirmat la Milano şeful BCE, după întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Mario Draghi a apreciat că se observă o redresare modestă a economiilor celor 18 state care utilizează euro.

În 4 septembrie, Mario Draghi a anunţat că BCE va începe să achiziţioneze obligaţiuni garantate cu active (ABS) şi obligaţiuni ipotecare în luna octombrie pentru a ajuta la deblocarea creditării în zona euro.

Preşedintele BCE a precizat că începând din luna octombrie BCE va achiziţiona un portofoliu de obligaţiuni garantate cu active (ABS) simple şi transparente precum şi obligaţiuni ipotecare denominate în euro, urmând ca detaliile complete cu privire la noile programe să fie oferite după următoarea reuniune de politică monetară din data de 2 octombrie.

Anterior, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut din ultimii cinci ani.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 33 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața de profil, de la autorități la companiile private care exploatează......
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei, Sergei Tsivilev, a declarat miercuri că instituţia crede că este posibilă ridicarea restricţiilor ...