În raportul său semestrial cu privire la perspectivele economice, OECD a prognozat o creştere a economiei mondiale de 3,1% în 2013 şi de 4% în 2014, o estimare mai pesimistă decât cea din noiembrie, care indica un avans de 3,4% în acest an şi de 4,2% anul viitor.
SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze o expansiune de 1,9% în 2013 şi de 2,8% în 2014, ceea ce ar putea fi cea mai semnificativă rată de creştere a ţării din 2005. În schimb, OECD estimează că economia zonei euro va înregistra un declin de 0,6% în acest an şi va reveni pe creştere în 2014, când va înregistra un avans de 1,1%. Germania, cea mai mare economie europeană, ar urma să înregistreze un avans de 0,4% în 2013 şi de 1,9% în 2014. Decizia Băncii Centrale a Japoniei de a adopta măsuri de stimulare a economiei vor ajuta la creşterea Produsului Intern Brut al ţării cu 1,6% în 2013, apreciază OECD. Organizaţia a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Chinei în acest an, de la 8,5% la 7,8%.
Riscurile la adresa perspectivelor economiei au început în sfârşit să scadă dar o atenuare a ritmului adoptării reformelor ar putea adânci criza datoriilor din zona euro, a avertizat economistul şef al OECD, Pier Paolo Padoan.
‘Ţinând cont de situaţia actuală din Europa, suntem îngrijoraţi că există pericolul automulţumirii, care ar putea reprezenta un nou risc la adresa creşterii economice’, a menţionat acesta. Spre deosebire de situaţia Statelor Unite în timpul crizei financiare din 2008-2009, zona euro încă trebuie să-şi rezolve problemele din sectorul financiar pentru a stimula creşterea creditării, a apreciat oficialul OECD.
Deşi economiile din majoritatea ţărilor încă se redresează, OECD consideră că băncile centrale ar trebui să-şi sporească eforturile pentru a stimula creşterea creditării către economie. De asemenea OECD a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să achiziţioneze active de la întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a ajuta la redresarea economiei zonei euro, şi a apreciat că Rezerva Federală a SUA (Fed) să ia în considerare oprirea programului de achiziţionare a obligaţiunilor guvernamentale şi a altor titluri de valoare.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 33 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.