OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie

19 10. 2021
calcul_67859430_76619200

Potrivit unui scenariu pe termen lung elaborat de OECD, încetinirea ritmului de creştere a marilor economii emergente, schimbările demografice şi diminuarea câştigurilor de productivitate va duce media creşterii economice înregistrată de cele 28 de state membre ale OECD la 1,5% în 2060, de la aproximativ 3% în prezent. În acelaşi timp, statele vor trebui să facă faţă unor costuri în creştere, în special pe partea de pensii şi servicii de sănătate.

Pentru a putea menţine serviciile publice la nivelul actual, în paralel cu stabilizarea datoriilor, guvernele vor trebui să majoreze veniturile cu aproape 8% din Produsul Intern Brut, a calculat OECD. În plus, în unele ţări precum Franţa şi Japonia, veniturile vor trebui majorate cu peste 10% din PIB iar economiştii avertizează că nu au inclus în calculele lor noile cheltuieli precum cele generate de adaptarea la schimbările climatice.

„Trenduri seculare precum îmbătrânirea populaţiei şi creşterea preţului relativ al serviciilor vor adăuga noi presiuni asupra bugetelor guvernelor. Presiunile fiscale generate de aceste tendinţe pe termen lung le depăşesc cu mult pe cele asociate cu serviciul datoriilor acumulate în perioada Covid”, se arată într-un raport OECD elaborat de Yvan Guillemette şi David Turner.

Organizaţia subliniază însă că nu este neapărat nevoie ca ţările să majoreze taxele pentru a răspunde la aceste provocări. În schimb, OECD a făcut un apel pentru reforme destinate creşterii ratelor de ocupare şi majorării vârstei de pensionare.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.