OECD: Creşterea economiei mondiale se va situa la 3% în 2016, similar cu nivelul din 2015

Economica.net
01 06. 2016
green_economy_pic_63447300

‘În 2016, creşterea economiei mondiale se va situa la 3%, similar cu nivelul din 2015, şi se va îmbunătăţi uşor în 2017. Per ansamblu, este mai degrabă o creştere mediocră, o perspectivă dezamăgitoare. Comerţul va creşte cu 2 – 3%, dar ar fi trebuit un avans de 7%’, a declarat Gurria.

Multe economii emergente sunt afectate de declinul preţurilor materiilor prime, iar economiile dezvoltate din Europa şi America de Nord nu au reuşit să revină la ritmul de creştere de dinaintea crizei financiare.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) va penaliza ţara din punct de vedere economic şi ar însemna pentru un britanic pierderea unei sume echivalente cu salariul pe o lună, a avertizat şeful Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.

‘Brexitul reprezintă o ameninţare dar cel mai mult este o ameninţare pentru nivelul de trai al britanicilor. Este ca un impozit dar unul pentru care nu primeşti nimic în schimb’, a declarat Gurria.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de YouGov pentru publicaţia britanică The Times, tabăra celor care susţin rămânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene şi a celor care se pronunţă pentru ieşirea ţării din blocul comunitar se află la egalitate. Sondajul, realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.735 de persoane pe 30 – 31 mai, relevă că 41% dintre britanici susţin un Brexit şi tot 41% sunt favorabili rămânerii ţării în blocul comunitar, în timp ce 13% sunt indecişi şi 4% nu intenţionează să meargă la vot.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.