OECD, mai puţin optimistă în privinţa creşterii economiei mondiale

Economica.net
16 09. 2015
bani__terra__pamant__glob_07926800

Potrivit ultimelor sale estimări, OECD mizează în acest an pe o creştere economică mondială de 3%, urmată de un avans de 3,6% anul viitor, în condiţiile în care, în luna iunie, miza pe o creştere de 3,1%, respectiv 3,8%. OECD adaugă că 2015 ar urma să fie al cincilea an consecutiv de încetinire a ritmului de creştere a economiei mondiale, care, anul trecut, a crescut cu 3,3%.

‘Relansarea progresează în economiile avansate, însă perspectivele au continuat să se deterioreze pentru mai multe economii emergente’, subliniază organizaţia.

În cazul Chinei, OECD şi-a redus prognozele de creştere pentru acest an cu 0,1 puncte procentuale, până la 6,7%, şi cu 0,2 puncte procentuale pentru anul viitor, până la 6,5%. În cazul Braziliei, OECD şi-a revizuit estimările până la o contracţie de 2,8% în acest an, în loc de o scădere de 0,8%, urmată de un recul de 0,7% în 2016, în condiţiile în care anterior miza pe o revenire pe creştere de 1,1%.

În schimb, în ceea ce priveşte economiile avansate, OECD şi-a îmbunătăţit estimările pentru SUA până la 2,4% în acest an şi 2,6% anul viitor, faţă de o creştere de 2%, cât estima în luna iunie. Referindu-se la subiectul majorării dobânzii de bază de către Rezerva Federală americană, OECD a apreciat că momentul în care va avea loc prima majorare a costului creditului este mai puţin important decât ritmul în care va fi majorată dobânda de bază, care trebuie să fie unul progresiv.

De asemenea, pentru zona euro, OECD se aşteaptă în prezent la o creştere de 1,6% în 2015 şi o accelerare la 1,9% anul viitor, în condiţiile în care anterior miza pe o creştere de 1,4%, respectiv 2,1%.

Potrivit OECD, prioritatea zonei euro ar trebui să fie repararea sistemului bancar şi soluţionarea problemei creditelor neperformante, mai degrabă decât extinderea sau prelungirea programului de achiziţionare de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene, cum au sugerat unii economişti în ultimele săptămâni.

Acest ultim raport al OECD arată că organizaţia şi-a revizuit prognozele de creştere cu un punct procentual faţă de luna martie, când prognoza un avans de 4% al economiei mondiale.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.