OECD: Oamenii vor taxe mai mari pentru bogaţi şi sisteme de asistenţă socială mai bune

Economica.net
19 03. 2019
batran_pensionar_578909876_85214900

La elaborarea acestui sondaj, OECD a consultat 22.000 de persoane cu vârsta între 18 şi 70 de ani din 21 de ţări cu privire la îngrijorările lor şi ce cred despre modul în care guvernele îi ajută să răspundă riscurilor sociale şi economice.

În toate cele 21 de ţări, mai mult de jumătate din cei intervievaţi au declarat că sunt ‘pentru’, atunci când au fost întrebaţi dacă guvernele ar trebui să îi taxeze mai mult pe bogaţi pentru a-i putea spijini pe cei săraci.

Taxele mai mari pentru bogaţi au devenit o temă politică importantă în multe ţări bogate, democraţii din SUA propunând majorarea taxelor iar vestele galbene din Franţa solicitând ca cei avuţi să suporte o povară fiscală mai mare.

Cel mai mare sprijin în favoarea taxelor mai mari pentru bogaţi, aproape 80%, s-a înregistrat în Portugalia şi Grecia, ambele ţări care au ieşit după mai mulţi ani de criză economică, comparativ cu o medie de 68% în zona OECD.

De asemenea, sondajul OECD a descoperit o nemulţumire semnificativă faţă de politicile de asistenţă socială ale guvernelor. Multe persoane din ţările OECD cred că serviciile publice sunt inadecvate şi greu de accesat. În medie, doar 20% din cei intervievaţi cred că ar putea avea un acces facil la asistenţa socială dacă ar avea nevoie, în timp ce 56% cred că ar fi dificil să aibă acces.

OECD subliniază că oamenii acordă o importanţă deosebită accesului la îngrijiri de calitate pe termen lung pentru persoanele în vârstă, locuinţe şi servicii de sănătate. Peste jumătate din cei intervievaţi au declarat că nu beneficiază în mod corect de asistenţa socială având în vedere taxele pe care le plătesc iar două treimi cred că alţii primesc mai mult decât merită. De asemenea, oamenii din toate ţările, exceptând Canada, Danemarca, Norvegia şi Olanda, nu cred că guvernele ţin cont de opiniile lor.

„Acesta este un semnal de alarmă pentru politicieni. Ţările OECD au unele din cele mai generoase şi mai avansate sisteme de protecţie socială din lume. Cu toate acestea,mulţi oameni simt că nu pot conta pe guvernele lor atunci când au nevoie de ajutor. Trebuie să restabili încrederea în guvern, să promovăm egalitatea de şanse”, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.