OECD: Stagnarea economică a sporit presiunile demografice asupra sistemelor de pensii

Creşterea economică redusă şi randamentele scăzute ale investiţiilor din cauza încetinirii economiei globale agravează efectele îmbătrânirii populaţiei asupra sistemelor de pensii private şi publice, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), transmite AFP.
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 13:24
OECD: Stagnarea economică a sporit presiunile demografice asupra sistemelor de pensii

Potrivit OECD, în perioada februarie 2012 – septembrie 2014, majoritatea statelor membre OECD au demarat reforme pentru a-şi adapta sistemele de pensii la fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, punând accentul pe majorarea vârstei de pensionare precum şi pe creşterea taxelor şi cotizaţiilor, scrie Agerpres.

‘Este încurajator să vedem progresele făcute în ultimii ani pentru a face sistemele de pensii mai sustenabile şi adecvate. Însă modificările demografice şi încetinirea economiei globale scot în evidenţă necesitatea continuării reformelor. Trebuie să comunicăm mai bine mesajul că majorarea vârstei de pensionare şi creşterea contribuţiilor reprezintă singura modalitate pentru a beneficia de o pensie decentă’, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría.

OECD precizează că numeroase state au decis să redreseze situaţia sistemelor de pensii prin taxe aplicate pensiilor. De exemplu, în Finlanda pensiile mai mari de 45.000 de euro sunt taxate cu 6% în timp ce Portugalia a redus pragul de la care sunt taxate pensiile şi simultan a majorat impozitele pentru pensiile mari. De asemenea, au fost majorate şi cotizaţiile cu 0,3 puncte pentru angajatori şi salariaţi în Franţa şi cu 0,4 puncte în Finlanda. Alte ţări au mizat pe revalorizarea pensiilor, Finlanda a limitat la 0,4% majorarea pensiilor în 2015, Franţa a decis să o decaleze din aprilie până în octombrie iar Grecia a îngheţat indexarea pensiilor între 2011 şi 2015.

Cea mai utilizată opţiune însă a fost majorarea vârstei de pensionare. Astfel, polonezii vor trebui să muncească până la 67 de ani începând din 2020, canadienii până la 67 de ani începând de acum şi până în 2029 iar irlandezii până la 68 de ani după 2028. În multe ţări a devenit din ce în ce mai greu să ieşi mai devreme la pensie. De exemplu, pentru austrieci vârsta minimă de pensionare a fost majorată în 2014 de la 60 la 62 de ani, în timp ce pentru belgieni va fi majorată la 62 de ani în 2016 şi la 64 de ani pentru danezi în 2023.

OECD consideră că sunt necesare mai multe eforturi pentru a ajuta persoanele în vârstă să-şi găsească şi să-şi păstreze un loc de muncă. În acest sens sunt necesare politici publice pentru a reduce discriminarea de vârstă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea oportunităţilor de training pentru persoanele în vârstă. De asemenea, OECD consideră că o provocare importantă pentru factorii de decizie este refacerea încrederii în sistemele de pensii, în special în rândul tinerilor. În acest sens, campaniile naţionale de comunicare sunt necesare pentru a explica necesitatea reformelor şi a facilita alegerea persoanelor.

Te-ar mai putea interesa și
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat duminică pentru Wall Street Journal că va da prioritate punerii în......
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...