Ofensivă împotriva mașinilor cu motoare termice, din Londra până la Tokio. Japonia va interzice mașinile clasice până în 2030

Pe modelul UE, și Japonia a anunțat zilele trecute că a pus bazele unei strategii prin intermediul căreia și-a fixat ca obiectiv interzicerea autoturismelor echipate cu motoare pe motorină și benzină până în 2030 și trecerea la vehicule electrice. În urma măsurii se așteaptă ca emisiile de carbon să scadă spre zero.
Economica.net - vin, 01 ian. 2021, 19:50
Ofensivă împotriva mașinilor cu motoare termice, din Londra până la Tokio. Japonia va interzice mașinile clasice până în 2030

Autorităţile de la Tokyo intenționează să adopte o serie de măsuri care să ducă la reducerea costurilor pentru bateriile electrice, elemente cheie pentru automobilele electrice, la 10.000 de yeni (97 de dolari) până în 2030.

Planul prevede stimularea vânzării de vehicule electrice, inclusiv modele hibride şi vehicule cu celule de combustibil, până în jurul anului 2035. Pentru a accelera răspândirea automobilelor electrice, Japonia va lua măsuri pentru reducerea la mai puțin de jumătate a costului bateriilor pentru vehicule până în 2030.

„Strategia verde” pentru stimularea creşterii economiei nipone vizează industria hidrogenului şi sectorul auto, în vederea îndeplinirea angajamentului din octombrie al premierului Yoshihide Suga ce prevede că Japonia va atinge un nivel net al emisiilor de dioxid de carbon egal cu zero până în anul 2050.

Japonia își propune să elimine vehiculele pe benzină în următorii 15 ani, într-un plan guvernamental de a atinge zero emisii nete de carbon și de a genera aproape 2 trilioane de dolari pe an în creștere a industriilor verzi până în 2050.

„Strategia de creștere ecologică”, care vizează hidrogenul și industriile auto, este menită ca un plan de acțiune pentru realizarea angajamentului primului ministru Yoshihide Suga din octombrie de a elimina emisiile de carbon până la mijlocul secolului.

Japonia este una dintre cele mai mari economii din lume și un producător important de vehicule ușoare pentru consum și export intern.

Investiţiile verzi sunt prioritare în cadrul strategiei guvernului de a sprijini redresarea economiei, afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), şi de a armoniza obiectivele climatice ale ţării cu cele ale Uniunii Europene, Chinei şi altor economii.

În condițiile în care poluarea este considerată una dintre cele mai mari amenințări, din ce în ce mai multe țări caută soluții care să ducă la reducerea emisiilor de carbon din atmosferă. Autorităţile din întreaga lume iau în considerare noi restricţii la vânzarea de automobile echipate cu motoare diesel, pentru a îndeplini reglementărilor mai stricte de mediu. 

Uniunea Europeană

Președintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, și-a propus crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. UE intenționează să reducă emisiile de carbon cu 40% la nivelul blocului comunitar până în 2030 în timp ce Comisia Europeană intenţionează să le reducă la zero până în 2050 pentru a ajuta la stoparea încălzirii globale.

Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria şi alte state membre UE au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a opri vânzarea autoturismelor diesel second hand din Europa Occidentală către Europa de Est.

Dintre membri UE, inclusiv Germania, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața auto, pregătește un pachet financiar de două miliarde de euro care va susține trecerea producătorilor la mașinile electrice și la conducerea autonomă, care va intra în vigoare din 2021. Guvernul german va acorda subvenții jucătorilor din industria auto, până în 2024, pentru a acoperi până la 60% din costurile marilor companii şi 80% din cele ale firmelor mici şi mijlocii care dezvoltă facilităţi de producţie prietenoase cu mediul.

Franța va interzice vânzarea de mașini cu aprindere internă din 2040, iar premierul britanic Boris Johnson a anunţat, în luna noiembrie, că va fi interzisă vânzarea de autoturisme echipate cu motoare pe benzină şi motorină începând din 2030, mai devreme cu cinci ani decât se preconiza.

Initial, Londra intenţiona să interzică vânzarea de automobile noi cu motoare pe benzină şi motorină începând din 2040, în cadrul măsurilor vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă în luna februarie premierul Johnson a avansat anul 2035. Ulterior, data a fost schimbată și s-a ajuns la 2030.

Și autoritățile norvegiene intenționează să interzică vânzarea vehiculelor cu combustibili fosili din anul 2025. Cetățenii norvegieni beneficiază, deja, de scutiri de impozite pentru automobilele electrice, precum și taxe de drum mai reduse, parcare gratuită şi chiar încărcare gratuită.

În luna noiembrie, 61,5% dintre maşinile noi vândute în Norvegia au fost complet electrice, un nivel record, faţă de un procentaj de 42,4% pe ansamblul anului trecut. Conform planurilor pe 2021 autorităţile de la Oslo au decis să extindă scutirile de taxe pentru automobilele electrice, iar acest lucru oferă predictibilitate producătorilor auto.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...